Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Kausi auki Alpeilla

Andermatt (1 of 9)
Talvikausi 2014 – 2015 on pamahtanut Alpeilla käyntiin viime aikojen poikkeuksellisen kovien lumisateiden saattelemana. Zürichissa asuva Päivi Litmanen kävi viime viikonloppuna käynnistämässä hiihtokautensa Andermattissa, joka saatiin avattua ennätyksellisen aikaisin. Huippu kyseli Päiviltä kuulumiset avajaisista ja alueen lumiolosuhteista.

Millaisia kelejä Keski-Sveitsissä on ollut viime aikoina?

Alhaalla laaksoissa on ollut ajankohtaan nähden todella lämmintä. Viimeisen parin viikon aikana lämpötila on kuitenkin laskenut, ja lunta tullut alkukauteen kerralla paljon. Sää on ollut kuitenkin hyvin vaihtelevaa.

Olit viikonloppuna Andermattissa. Avattiinko hissit tarkoitettua aiemmin hyvien olosuhteiden takia?

Alakabiini avattiin viime lauantaina ja kabiini Gemstockille sunnuntaina, viikkoa aiemmin kuin piti.

Onko lähistöllä avattu muita keskuksia?

Ainakin Laax avasi osittain viime viikonlopulla ja Diavolezzan jäätikköosa on avattu jo aiemmin. Engelbergissä Titliksen hissit on suljettuna ensi perjantaihin asti rakennustyötarkistusten takia.

Millaiset olivat olosuhteet Andermattissa?

Pohjat ovat hyvät. Gemstockilla oli vajaa 3 metriä lunta. Lämpimän kelin takia lumi oli alle 2 000 metrin korkeudessa ja eteläpuolilla alle 2 500 metrin korkeudella raskasta.

Oliko porukkaa näin alkukaudesta liikkeellä?

Yllättävän paljon oli porukkaa siihen nähden, että vain alempi kabiini ja yksi istumahissi oli lauantaina auki. Yllätyin myös siitä, ettei skinnaajia ollut enempää nousemassa toppiin.

Miten suksi kulki?

Ihmeen hyvin! Aluksi jännitti karahteleeko kiville, mutta saikin päästää huoletta menemään. Puoli vuotta sitten lopetin kauteni samassa paikassa, missä sen nyt avasin.

Oliko vyöryjä paljon näkyvissä suurten alkukauden sateiden jälkeen? Varoitettiinko vyöryvaarasta erityisesti?

Eteläseinämät olivat vyöryneet, kuten myös yli 40 astetta jyrkät seinät. Maa on vielä lämmin leudon syksyn vuoksi, ja paksu lumikerros pitää vaaraa yllä vielä kauan, koska lumi-maa yhteys on heikko. Vyöryvaara oli 3-4 välillä.

Sateiset kelit taitavat jatkua. Millaista keliä on vuoristoon lupailtu alkaneelle viikolle?

Tällä viikolla tulee taas lisää sateita. Varsinkin Alppien eteläosa saa runsaasti lunta. Lumiraja laskee tonnin tuntumaan ja lumivyöryvaara noussee 4:ään.

Onko sinulla tietoa Alppien lumitilanteesta muualta? Missä lunta on sadellut eniten?

Ensimmäinen kunnon dumppi meni lokakuussa Itävaltaan, mutta täällä Sveitsissä on nyt marraskussa tullut paljon lunta maan keskiosassa. Simplonin ja Gotthardin alueella on eniten lunta.

Pidetäänkö alkukauden lumisateita paikallisten puolesta jotenkin poikkeuksellisina ajankohta huomioon ottaen?

Moniin vuosiin ei ole näin paljon alkukauteen yhdellä kertaa satanut lunta näin aikaisin. Tuntemani Lumikissakuski René Schmid Laaxista kertoi, että ei muista tällaisia lumimääriä marraskuun alussa viimeiseen 35 vuoteen.

Onko tarkoitus käydä tsekkaamassa myös tulevan viikonlopun kelit jossakin?

Kyllä! Tähtään luultavasti Engelbergin suuntaan.

Hyviä ja turvallisia laskuja sinne!

Vastaa