Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Huippu 5/14

huippu_freeride_5_kansi_web
Huippu numero viisi on täällä! Tällä kertaa mukana on retkeilyhenkisiä tarinoita lumesta ja jäästä ja vähän muunkinlaisista maastoista. Levähdyspaikkoina mm. Murmansk, Krippenstein, Pallas, Huippuvuoret, Patagonia, Maritinden ja Vilusenharju. Welcome!

In memoriam Andreas Fransson
Tätä juttua emme olisi koskaan halunneet julkaista. Ei siksi, etteikö Andreas Fransson olisi ansainnut muistokirjoitustaan, vaan siksi, että olisimme hirveän paljon mieluummin tehneet juttuja joissa hän on elossa. Teksti: Joonas Karhumaa Kuvat: Tero Repo
R.I.P.

Nipwitz -Takaisin Venäjälle
”Passiini leimatun merkinnän mukaan päivämäärä oli 16.4.2012. Ylitimme Raja-Joosepin tullin ja palasimme raskaiden kymmenen päivän väsyttäminä takaisin Suomen tasaisille maanteille. Rehellisesti sanoen, en välttämättä uskonut tekeväni koskaan toista laskureissua itärajan taakse.” Jaa-a! Mutta menivät sinne kuitenkin. Mukana Murmanskissa innokkaita paikallisia, kuten kaupungin työmies Andrej. Teksti: Kalle Leinonen Kuvat: Ville-Petteri Määttä

Pallas
Off piste –herkut. Oppaana Olli Kervinen. Teksti ja kuvat: Mikko Lampinen
”Takahissillä ylös ja oikealle, hiihtoa Laukukeron päähän sääaseman ohi ja lasku pohjoiseen; Taivaskeron Orotuskeron ja Laukukeron muodostamaan kuruun. Sieltä voi skinnata Taivaskeron ja Laukukeron satulaan ja jatkaa matkaa Taivaskeron puolelle, josta saa vielä hyvän laskun Veitikasta alas.”

Henkinen taisteluni Huippuvuorilla
”Ajatus reissusta ei juuri innostanut. Vuosia Xavierin kanssa töitä tehneenä yritin kehittää tekosyitä, jotta voisimme jäädä Alpeille nauttimaan lämpimästä kevätauringosta. Muutama kuukausi myöhemmin istuin kelkan kyydissä, matkalla elämäni kylmimpään leirielämään.” Pysykää lämpimässä ja nauttikaa kuvista – tai menkää paikan päälle ja kokekaa se itse. Ammatinvalintakysymysten äärellä Tero Repo. Hieno reportaasi vaikeasta aiheesta.

Nallo
”Tulee lämmin. Pilvipeite ohenee. Tai pikemminkin Tomas Bergemalm nousee niiden yläpuolelle. Avautuu näkymä yli kermaisen pilvimeren. Ainoastaan Norjan korkeimmat huiput ja Kebnekaise ulottuvat näin ylös taivaisiin, niin kuin jäävuoren huiput kohoaisivat vedenpinnan läpi. Hän seisoo siinä jonkin aikaa ja nauttii hiljaisuudesta.” Ruotsissa on kaikki hyvin. Kuvat: Fredrik Schenholm Teksti: Andreas Wingqvist.

Krippenstein – Itävalta
”Vaihdan Dachstein – Krippenstein -kabiinihissin ala-asemalla laskuvaatteet päälleni ja sullon päällä olleet vaatteeni rinkkaan – olen luvannut saapua suksilla majapaikkaani Krippenbrunnin majataloon. Heittäessäni huipulla kovassa tuulessa rinkkaa selkääni, alan kyseenalaistaa lupaukseni mielekkyyttä. Varusteiden painosta huolimatta pystyn kuitenkin laskemaan kohtuullisesti, ja saavun parin huilaustauon jälkeen perille.

Paikalle on helppo löytää, sillä keskuksen ainoa, 11 km pitkä rinne laskee käytännössä suoraan vuonna 1948 alun perin Itävallan armeijan tukikohdaksi rakennetun majapaikan läpi.” Jaakko Järvensivu tekee selvää Krippensteinin klassista off piste –reiteistä: Imisl/Eisgrube, Angeralm ja Schönberg . Varokaa doliineja!

Nine Knights – Livigno
Tero Repo kutsuttiin maailmanluokan sessareihin lähes täydellisessä parkissa, tuloksena ainutlaatuiset kuvat ja kisan voitto (Best Illumination, Tero Repo, Finland).

Maritinden – reittiopas
Lavangsdalen laaksossa, Tromssaan vievän E8-tien varrella ja Sebotn-vuonon pohjukassa, vajaan 30 kilometrin päässä Tromssasta. Korkatkaa viimeistään joulukuussa.

Talvitelttailua
”Karkeasti ottaen peruskäytössä bensaa kuluu päivässä noin 1 dl per henkilö, mikäli ei jouduta sulattamaan vettä. Jos ruuanlaittojen lisäksi sulatetaan lumesta vesi, bensaa tulee varata 2 dl per henkilö.” Kysy Apelta –palstalla keskitytään tällä kertaa leiriytymiseen talvisissa olosuhteissa, esimerkiksi Lyngenissä. ”Hyvä ukot, oikea meininki!”

Vuorilla liikkujan kartat
”Hyvänä nyrkkisääntönä rinnekulman laskemiseen kannattaa pitää laskukaavaa, jossa 200 metrin horisontaalisella matkalla nousua tulee 100 m, tämä tekee paikan keskijyrkkyydeksi 22,5 astetta. Tätä jyrkemmät maastot ovat lumiturvallisuuden kannalta haasteellisia, kun taas tätä loivemmissa paikoissa turvallinen reitinvalinta on pääsääntöisesti.” UIAGM-vuoristo-opas Jussi Muittari perehdyttää Huipun lukijat kartanluvun saloihin.

Kylmä
Denali – 52 °C. Lääketieteen tohtori Heikki Karinen kävi kokeilemassa: kyllä tarkenee. ”Sellaista kylmyyttä ei enää tule vastaan, ettei mitään pystyisi tekemään. Sitä voi kuitenkin pohtia, onko siinä tekemisessä järkeä.” Satsatkaa jaloilla tehtävään fyysiseen työhön, mutta älkää hikoilko. Juokaa kamelin tavoin ja varokaa juoksuhautajalkoja.

Tuunataan kamoja
Jep. Freestyle-puolen vinkkimiehenä Kalle Leinonen, joka lämpömuokkaa sisäkengät kotiuunissa, vaihtaa medium-jäykät etuläpät ja ottaa kantapuolen muovipleitit irti. Tämän vielä ymmärtää, mutta freeride- ja freerandotyypit Hautsalo ja Lampinen vetävät uusista suksista rälläkällä kannat irti. Käytetään omaa järkeä tässä.

Toimii mäessä – tai sitten ei?
”Koin ahaa-elämyksen freestyle-kurssilla Vuokatissa, kun aloitimme ihan peruskikkailuista ja vaihdoimme lautoja keskenämme. Ei ihme, ettei jäykkä, vauhtikestävä lautani innostanut kikkailemaan, kun se ei taipunut mihinkään. Löysemmän hankittuani avautui ihan uusi maailma! Eli testaaminen kannattaa”, kertoo Kaisa Härkönen. Huippu kysyi kolmelta kokeneelta naislaskijalta pahimmat kamamokat ja vinkit toimivien laskuvälineiden valintaan.

Vapaalla: Hankalia reittejä
”Huipulla en nähnyt 50 metriä pidemmälle, eli käytännössä emme nähneet mitään. Ei se minua haitannut. Viivyimme siellä kaikkiaan pari minuuttia, yksi valokuva meistä ja pois. Hyvällä säällä maisema olisi ollut älyttömän hieno.” Kiipeily vei Lauri Hämäläisen hiilikellarista Domo Blancolle.

Huipputreeniä by Okko Raitanen
”Lajimme kehitys, reilusti kasvaneet spotit ja niiden myötä eskaloituneet riskit tulevat jatkossakin antamaan hyvän syyn pitää oma fysiikka kunnossa.” Tämän jälkeen tunnette ainakin maastavedon, kehopainoharjoittelun ja vapaalaskijan reissutreenin. Teksti: Okko Raitanen Kuvat: Petri Kovalainen

Jani Vesikko 12 H
Petri Kovalaisella piti puolen vuorokauden ajan kiirettä bmx-taituri Jani Vesikon kintereillä. Loistava kuvasarja mm. Vilusenharjulta.

Setämiehet – Puu ei halaa takaisin
”Puhuminen auttaa, pehmeiden enemmän. Jos kohteella on ranteessaan päätelaite, voit hakea yhteistä säveltä vertailemalla kiivettyjä vertikaaleja ja yrittää samalla siirtää puheen horisontaaliin suorittamiseen. Mikäli kyseessä ei olekaan aito rajusta hikoamisesta tykkäävä SkiniSabotage, vaan Polarin loki on täynnä Maaritin ja meidän Penin kanssa tehtyjä kävelylenkkejä, siirry mahdollisimman nopeasti maallisempiin aiheisiin, vaikka horoskooppeihin.” Everybody’s got a hungry heart. Onneksi tämä ei ole lasten lehti.

Lisäksi mm. Huipun galleriassa Oskari Raitanen Murmanskin lähiöissä, Henri Kuokkanen Breithornilla, Niki Juurinen Lyngenissä ja Xavier De Le Rue Zermattissa. Kuvat: Määttä, Merikanto, Lampinen & Repo. Kolumnisteina Tams, Rahikkala ja Leinonen.

Huipun voit tilata verkkokaupastamme, tilaajapalvelusta tai sähköpostitse hintaan 40 €. Kestotilaajia lahjotaan Huipun oheistuotteilla.
Irtonumeroita myyvät mm. Akateeminen Kirjakauppa, Kalevan Prisma Tampereella (urheiluosasto), Kahvila Kauppayhtiö Rovaniemellä, Levi Market Levillä, Hello Cafe Kittilässä (Airport), Jounin kauppa Äkäslompolossa, Eight Seasons Cafe Kolarissa (rautatieasema), Oulun Kiipeilykeskus, Rukan Hankibaari ja Camu Helsingissä, hintaan 10 € kappale.

Tilaajapalvelumme palvelee puhelinnumerossa 03 – 424 65 340 ja sähköpostissa tilaukset@huippufreeride.fi TAI huippu@kustantajapalvelut.fi.
Tervetuloa!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Vastaa