Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Suomi-puuteria maailmalla

10698710_10203240289462939_3829648773433672093_n-2
kuvat: Mikko Lampinen

Hyvä tavaton! Kotimaisen backcountry-laskun suurvisiirit Olli-Pekka ”Olsu” Seppälä ja Mikko Lampinen ovat tehneet historiaa amerikkalaisen Powder Magazinen julkaistua tuoreessa numerossaan tiettävästi kaikkien aikojen ensimmäisen Suomeen sijoittuvan puuterilaskukuvan.

Huipun kuvatoimittaja Mikko Lampisen tämän vuoden tammikuussa nappaamassa otoksessa Ylläsjärven oma poika Olsu laskee pehmeässä lumessa Kesänkitunturilla, puurajan alapuolella, taustallaan ainutlaatuinen sydäntalven valo. Kuva julkaistiin ensi kertaa Huipun helmikuun numerossa, Ylläksen vapaalaskumaastoja käsittelevässä jutussa.

Mikko ja Olsu, kaikista maailman kolkista, miksi juuri Kesänkitunturi, ei Annapurna tai esimerkiksi Åre?

Mikko: Kesängillä oli parhaat lumet.

Olsu: Kotona ihminen viihtyy! Ite oon aina tykännyt laskea siellä, mukava pikku törmä.

Mitä voitte kertoa kuvausolosuhteista?

M: Alhaalla autolta lähtiessä oli -32 pakkasta ja tunturin topissa noin -16. Keli oli kirkas ja aurinko paistoi komeasti pakkasusvan läpi. Uutta kevyttä lunta oli kerääntynyt 20 – 30 cm puurajan alapuolella ja lumi oli siellä laskettavaksi todella hyvää. Puurajan yläpuolella ja tunturin topissa lumi oli peruskorppua.

Olsu Kesänkitunturin huipulla

Olsu Kesänkitunturin huipulla

Tehän ette nihkeinä tyyppeinä paljasta spotin tarkkaa sijaintia. Olitteko kytänneet sitä pitkään kuvausmielessä?

M: Valoa tuolloin on pirun vähän aikaa. Tuo oli eräs Kesängin hyvistä metsäaukoista, johon tuohon aikaan vuodesta valoa tulee.

O: Mulle on Kesänki tullut aika tutuksi vuosien varrella, että paikka oli kyllä hyvin tiedossa. Tuolla on tietyt paikat, jotka kannattaa aina käydä kattomassa, kun on kelit kohdallaan.

Millaista oli vetää Olsu?

O: Meillä oli aika vahva aavistus että lumi voisi olla hyvää ja se myös oli. Pohjat oli kovat mutta ei betonia. Sen päällä uusi, monta päivää kovalla pakkasella satanu byydä oli ihanan nopeeta, samettista ja tasaista! Eli juuri niin hyvää kuin Suomessa vain voi ikinään olla!

Millaista oli kuvata Mikko?

M: Kiireistä, sillä valo väheni nopeasti. Noin 5 minuuttia tämän kuvan ottamisen jälkeen aurinko katosi tunturin taakse.

Erottuiko freimi heti edukseen muiden kuvien joukosta, kun selviydyitte pakkasesta viimein päätteelle?

M: Montaakaan laskukuvaa ei ehditty valon vähyyden vuoksi ottaa, mutta kyllä kuva heti ottohetkellä tuntui ihan onnistuneelta.

O: Mikko laittoi mulle illalla päivän kuvat mailiin. Vaikka kaikissa oli makee valo, niin kyseisessä kuvassa oli jotain paljon enemmän. Sytyin kyllä heti siitä.

Miltä nyt tuntuu Mikko? Joko Kolarin kunta on lähestynyt?

M: Tonttia ja kukkia tässä odotellaan.

Entä mitkä fiilikset Olsu?

O: Aika makee fiilis. Reissun pikku paleltumatkin on saatu kuntoon.

Mitä seuraavaksi?

M: Uusia lumia odotellessa.

O: Eiköhän sitä taas lähetä törmään touhuileen, et sen näkee sitten.

Onnittelut vielä kerran!

Olli-Pekka Seppälä hetkeä myöhemmin

Olsu hetkeä myöhemmin

Tässä yhteydessä haluamme muistuttaa Huipun meneillään olevasta kuvakisasta, jonka aiheena on maisemat! Vielä ehtii osallistua. Kuvakisan sivulle pääset tästä, tervetuloa!

Tags: , , , , , ,

Vastaa