Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Janne Mukkala: Taistelu sijoituksista Tunturimaratonilla

teksti: Janne Mukkala
kuvat: Heljä Rahikkala ja Inka Salmirinne

Historian ensimmäinen Pyhätunturin Tunturimaraton juostiin lauantaina 9.8.2014. Koko viikonlopun kestäneessä tapahtumassa oli tarjolla matkoja tunturikympistä 21,5 km:n tunturipuolikkaan kautta 43 kilometrin tunturimaratoniin. Tapahtuman 300 paikkaa myytin loppuun jo hyvissä ajoin ennen kisaviikonloppua ja tapahtuman aikaan Pyhällä olikin mukavasti porukkaa ja itse tapahtumakin onnistui kaikin puolin erinomaisesti. Sää suosi juoksijoita ja järjestäjien mukaan tunturimaraton oli kauden ensimmäinen suomalainen maastojuoksutapahtuma, jossa yksikään kilpailija ei ilmoittanut eksyneensä reitiltä.

starttialueella

Mietin ennen tunturimaratonia että kisaan olisi helpompi lähteä kun yksi maastomaraton on takana. Ajattelin että nyt tietää vähän mihin omat rahkeet riittävät. Jos jaksaa juosta viisi ja puoli tuntia Chamonixissa, jaksaa sen sitten Pyhälläkin. Reitti Pyhällä oli aika paljon helpompi kuin Chamonixissa. Kun Mont Blancin maratonin kokonaisnousuksi tuli lopulta noin 2000 metriä, pääsi Pyhällä noin 1150 metrillä, joten sikäli edessä pitäisi olla helpompi reissu. Vaikka, ajattelin, ei se kyllä paljon helpommin voi enää mennä kuin miten Chamonixin juoksu meni.

ennen lähtöä

Näillä aatoksin seisoin yhdessä tiimikaverini Tommin kanssa starttiviivan tuntumassa Pyhän hotellitasanteella lauantaiaamuna klo 9. Tiimikaverin, saimme nimittäin edustaa tunturimaratonilla Pyhän Life & Style Shop Kide:ä ja Peak Performancea. Täydelle matkalle starttasi kaikkiaan hieman reilut sata juoksijaa. Edellisestä kerrasta viisastuneena olin terävänä heti kun lähtömerkki kajahti. Reitti teki startista pienen mutkan polarrinnettä ylöspäin kääntyen sitten streetin kautta Yleisradion huoltotielle. Tajukankaan jälkeen reitti vei alas portaisiin ja kohti Aittokurun kuruteatteria. Se, mitä opin Chamonixissa alamäkijuoksusta oli edelleen mielessä ja parantelin sijoitustani letkassa alun parilla laskuosuudella ennen Aittokurulle vieviä portaita, joihin odotin ensimmäisen pullonkaulan muodostuvan.

Arvioin olevani noin sijalla 15-20 kun reitti Aittokurun jälkeen siirtyi latupohjalle ja lähti etenemään kohti Kairosmajaa ja Karhunjuomalampea, jonne taivalsin yhdessä Turun mainion ultrajuoksijan Jaakko Vuorisen kanssa. Karhunjuomalammelta eteenpäin tein taivalta käytännössä yksin koko jäljellä olleen reilun 35 kilometrin matkan. Nostin sijoitustani muutamalla pykälällä ennen tunturipuolikkaan kääntöpaikkana toiminutta Huttulomaa, menettääkseni niitä sitten myöhemmin.

Tunturimaratonin reitti oli Pyhätunturin alueelle tyypillinen. Erityisesti avotunturissa ja vielä aivan erityisesti Annikinlammen ja Karhunjuomalammen välisellä osuudella polku oli erittäin kivistä ja terävää. Kuiva kesä oli kuivattanut reitin muutaman kosteikkokohdat niin että koko kierroksen pystyi periaatteessa menemään kuivin jaloin. Useat kilpailijat totesivat että reitti oli teknisesti haastava. Minä sen sijaan juoksin kotikentälläni ja huomasin hyötyväni aiemmasta kokemuksestani Pyhän ultrakivisistä poluista.

Esimerkkinä tästä käynee taisteluni sijoituksesta Heikki Käsnäsen kanssa. Ohitin Heikin hieman ennen Huttulomaa ja juoksin sen jälkeen yksin näkemättä yhtään kilpailijaa aina puolen matkan juottopisteelle saakka, jossa kuhniessani Marko Kylmälä ohitti minut ja katosi saman tien horisonttiin. Jatkoin taas yksin takaisin Huttulomaan, jossa juomapussia täyttäessäni Heikki ilmestyi viereeni juottopisteelle. Lähdin jatkamaan matkaa ylös Peurakerolle vievää polkua ja nousussa Heikki tuli ohitseni. Hieman ennen Annikinlampea teknisellä kivikko-osuudella Heikin selkä alkoi kuitenkin taas siintää edessä ja tulimme Karhunjuomalammen huoltoon peräkkäin. Heikki pysähtyi huoltoon mutta minä jatkoin pysähtymättä.

Ulkoilureitillä Karhunjuomalammelta kansallispuiston rajalle Heikki jälleen saavutti minut ja meni samoilla vauhdeilla myös ohitseni. Olin aivan hänen kannassaan kun lähdimme nousemaan polkua ylös kohti Kultakeron huippua ja viimeistä laskua maaliin. Nousussa minulla ei kuitenkaan enää ollut minkään maailman rahkeita vastata Heikin vauhtiin ja taisinpa siinä huipulle noustessa myös tehdä alustavan päätökset etten ehkä koskaan enää suorita tällaisia pitkän matkan juoksuja.
Toisin kuin suunnittelin, myös loppulaskussa sinistä rinnettä pitkin takaisin maalialueelle Heikki oli huomattavasti minua nopeampi.

Kuva Inka Salmirinne

Jos Chamonixin reissu meni täydellisesti ilman kaatumisia ja kramppeja, nyt kompuroin ja kramppailin sitten senkin edestä. Pari kertaa kaaduin kunnolla, muutaman kerran sain korjattua käsillä ja lukemattomia kertoja selvisin muutamalla nopealla joskin hyvin etupainoisella korjaavalla askeleella. Peurakeron nousussa, juuri kun olin päässyt kovimman nousuosuuden päälle ja polku lähti seurailemaan korkeuskäyrää, kompastuin kiveen ja lensin polulle pitkin pituuttani. Oikea pohje kramppasi välittömästi. Istuin maassa ja yritin venyttää pohjetta jotta kramppi hellittäisi. Kun kuvittelin että tilanne alkaa olla ohi, yritin nousta seisomaan, jolloin etureisi alkoi krampata. Siis takaisin istumaan, polvi hieman koukkuun ja jalkaterästä taittaen pohkeelle venytys kun sekin alkoi uudelleen krampata. Kokeilin pari kertaa nousta ylös mutta kun oikaisin polven, reisi kramppasi. Hetken siinä ihmeteltyäni keksin lopulta että kun kierähdän ensiksi konttausasentoon ja nousen siitä varovasti seisomaan, pääsen uudelleen jaloilleni ja jatkamaan matkaan.

maaliintulo

Joku kyseli ennen juoksua aikatavoitetta. Heitin vitsinä että Chamonixin ajasta pois tunti. Chamonixista lähti tunti ja vielä muutama minuutti päälle. Tunturimaratonin voitti Henri Ansio ajalla 3:34:13. Hävisin voittajalle 53:14 ja olin maalissa sijalla 13. Heikki Käsnäselle hävisin yhden sijan ja noin 1:20 minuuttia ja 11:ksi sijoittuneelle Marko Kylmälälle 3:50.

Kaikkinensa ensimmäinen tunturimaraton oli erittäin onnistunut juoksutapahtuma, jolle toivoisi jatkoa ja ainakin ensi vuonna Pyhätunturin maastoissa juostaan elokuun kahdeksas päivä.

Vastaa