Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Antti Kotirannan urbaaniotos voitti Moebiuksen kuvakisan

Voittaja_Antti_Kotiranta
Samalla kun Huipun uusi kausi on käynnistynyt maisema-aiheisen kuvakisan merkeissä (ks. http://huippufreeride.fi/huippukuvat/) on sopiva hetki luoda katsaus viime keväisen freestyleseura Moebiuksen kuvakisan voittajaan ja urbaanimaisemiin.

Toukokuussa päättyneen kisan tuomaristossa vaikuttivat mm. freestyle-laskija AJ Kemppainen ja Huipun kuvatoimittaja Mikko Lampinen. Voittajaksi selviytyi Antti Kotiranta, 25, Kuopiosta.

Antin kuva on otettu miehen kotikaupungissa ja sen miljöö on akateeminen.

”Kuvauspaikkana oli Kuopion yliopisto. Nipwitzin porukkaa oli tulossa pohjoisesta etelämmäksi kuvaamaan, ja he soittivat minut mukaan. Keli oli nätti. Valokuvaaminen tapahtui videokuvauksen ehdoilla. Voi olla, että tilanne nähdään myös tulevassa Nipwitz-leffassa.”

”Itse kuva oli aika haasteellinen ottaa. Se on otettu yliopiston katolta, niin korkealta kuin oli mahdollista. Laajiksessa meinasi kulma loppua kesken, mikä näkyy myös kuvassa.”

Laskijana esiintyy Oskari ”Okko” Raitanen, joka neuvoi sopivan kuvakulman valitsemisessa. Myös Antilla itsellään on henkilökohtainen suhde lajiin.

”Valokuvaamiseni on lähtenyt liikkeelle laskuhommista. Oltuani aikani rinteessä, kuvaaminen alkoi kiinnostaa. New schoolia olen laskenut 90-luvun lopulta. Aktiivisin harrastuskauteni päättyi armeija-aikaan, mutta lasken edelleen keväisin paipissa.”

Antti sanoo, ettei osaa katsoa lajiinsa liittyviä kuvia enää maallikon silmin, mutta myöntää että temput ovat käyneet hurjemmiksi.

”Nykyisin ei riitä pelkkä reilaaminen, on haettava luovempia ratkaisuja. Välillä mennään tasolle jossa voi miettiä, onko siinä enää järkeä.”

Kauppakorkeakoulussa neljättä vuotta opiskeleva Antti ei haaveile valokuvaajan ammatista, mutta ei ole myöskään jättämässä lajia.

”Pidän laskukuvissa siitä, että niistä välittyy fiilis hyvin. Kuvaajalle ja laskijalle jää tilanteesta hyvät muistot.”

”Viime talvena pääsin kuvaamaan huonon lumitilanteen vuoksi aika pienessä mittakaavassa. Ensi kaudella tarkoituksenani on kuvata ainakin lautailua urbaanissa ympäristössä.”

Laskukuvauksesta kiinnostuneille Antin vinkki on seuraava: ”Opettele ensin valokuvauksen perusteet, himmentimen aukko ja suljinaika. Itse kävin aikoinaan lukiossa valokuvauskurssin, jossa kuvaamista harjoiteltiin filmikameralla. Sillä tavalla lajista saa enemmän irti, vaikka kuvien jälkikäsittelyllä voikin nykyisin säätää kaikenlaista.”

Moebiuksen kuvakisan voittaja vuodelta 2014. Kuvaaja: Antti Kotiranta Laskija: Okko Raitanen

Moebiuksen kuvakisan voittaja vuodelta 2014. Kuvaaja: Antti Kotiranta Laskija: Okko Raitanen

Vastaa