Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Etelä-Norjan sademetsissä epätavallinen lumitalvi

Briksdalen
kuvat: Juha Tolvanen

Haastattelimme marraskuussa Furbergin tiimilaskija Juha Tolvasta, joka muutti kolmen Tromsøn vuoden jälkeen Etelä-Norjaan, Sogn og Fjordaneen, Norjan isoimpien vuorten juurelle (http://huippufreeride.fi/2013/11/11/koko-talvi-kesahiihtoa/).

Tällä kertaa kyselimme Juhan kuulumisia ensimmäisen ”sademetsissä” vietetyn kauden jälkeen.

Millainen on talvi siellä ollut kelien suhteen Juha?
Täällä on ollut erittäin epästabiili talvi. Tämänkaltaista talvea täällä ei ole koettu ainakaan viimeiseen 100 vuoteen. Keli on ollut leuto ja kaikki rintamat tulivat idästä ja kaakosta, kun yleensä lumisateet tulevat tänne lounas-länsi -sektorilta. Hyviä päiviä on tietenkin ollut, mutta sen eteen on joutunut tekemään enemmän töitä ja myös ajelemaan paikasta toiseen. Kevätkausi voi olla vielä hyvä Jotunheimenissa, mutta rehellisyyden nimissä pitää sanoa, että lumitalvi on ollut huono täällä. Strynin kesäkeskuksen tilanne on myös huolestuttava vähäisen lumimäärän takia.

Millä alueella olet käynyt eniten laskemassa?
Eniten olen laskenut Sogndalissa ja Stardalissa, koska niissä on ollut eniten lunta.

Onko jokin reitti tai mäki jäänyt erityisesti mieleen?
Sunnfjordin, Gloppenin ja Jølsterin alueen vähemmän vieraillut alppimäet ovat jääneet kokonaisuutena mieleen. Minimaalisen vähän porukkaa ja isoja mäkiä. Paljon on vielä tutkimista ja tekemistä sillä alueella.

Oletko käynyt paljon hissihiihto-keskuksissa?
Keskukset ovat olleet pulassa tällä kaudella huonon lumitilanteen takia. Ostin kaussarin Hodlekveen (Sogndal) kun siellä oli parhaimmat lumet. Ensi vuonna on toivottavasti enemmän hissihiihtoa paremman talven kanssa.


Onko siellä topptur-väkeä enemmän kun edellisessä asuinpaikassasi Tromssassa?

Täällä missä minä asun (Gloppen, Jølster ja Sunnfjord) on laskuhommissa porukkaa todella vähän. Täällä on pikkukyliä ja pieni väkiluku yleensäkin. Vähänkin jyrkemmillä mäillä voi olla aika varma, että saa laskea yksin.

Mitkä ovat ollut oleellisimmat erot suomalaisille tutumpiin Tromssan alueisiin, kuten Tamok ja Lyngen?
Täällä on enemmän valoa, normaalina talvena enemmän lunta ja tietenkin enemmän hissejä. Täältä löytyy myös parempaa metsälaskua kuin pohjoisesta. Pohjoisessa lumisateet tulevat yleensä tuulen kanssa. Täällä ei läheskään niin usein. Kummatkin mestat ovat mahtavia, sekä pohjoinen että etelä, jos vain kelit ja lumet on hyviä. Ehkä se suurin ero etelän hyväksi on lumilaatu ja –määrä normitalvina, plus hissihiihto-mahdollisuudet.

Oletko kaivannut Tromssan alueelle vai oletko ja täysin mieltynyt uuteen paikkaan?
Totta kai sitä pohjoiseen aina kaipaa. Tähän talveen ei voi millään olla tyytyväinen Etelä-Norjan osalta. Onneksi Kanadaan tekemäni reissu tammikuussa pelasti paljon, sillä siellä sai kunnolla puuterilaskuja. Täytyy vielä katsoa ainakin ensi kausi täällä. Mäet ovat varmasti komeat. Jos tänne saadaan taas normaaleja lumitalvia, niin miksipä sitä ei täällä viihtyisi.

Miten kauan hiihtokautesi tänä keväänä jatkuu?
Pääsiäisenä näytti vielä siltä, että laskukausi jatkuisi hyvin vielä kaksikin kuukautta maastopyöräilyn ohessa. Viimeisen lämpöaallon jälkeen se voi olla aika yltiöpositiivisesti ajateltu. Jos nyt kuukauden vielä voisi laskea Jotunheimenissä ja Strynissä.

Vastaa