Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Iisko Heiskanen jatkaa new schoolia


kuvat: Pjotor Ikantski

New school -laskija Iisko Heiskanen, 32, osoittaa, ettei parkkilaskussa ole yläikärajaa – tai vähintään sen, että laji on mahdollinen myös yli 30-vuotiaille perheenisille, ja vieläpä menestyksekkäästi.

Jo 14 vuoden ajan kisoja Suomessa ja maailmalla kiertäneen Iiskon tuoreimpana saavutuksena on finaalipaikka tämän kevään Sappee Finnish Openissa.

Koko uransa suurimpiin kohokohtiin hän laskee Laaxin European Openin 2. sijan halfpipessa vuonna 2006. Iiskon ohitti tällöin ainoastaan Candide Thovex, Simon Dumontin jäätyä kolmanneksi.

Myös ensimmäisten big airin SM-kisojen voitto vuonna 2003 on jäänyt erityisenä mieleen.

”Lajissa on tapahtunut paljon sen jälkeen. Silloin ei tiedetty mistään grabeista mitään. Nyt tehdään tuplavoltteja standardina.”

”Itse en ole enää kehityksessä mukana. Kaiken kaikkiaan homma on mennyt aika hurjaksi.”

Iisko sanoo, että new school –laskeminen kolahti 90-luvulla heti, kun ensimmäisiä temppuja tehtiin. Hän opiskeli lajia aluksi itsekseen Myllymäessä, lumilautailijoiden temppuja matkien ja omia juttuja keksien. Välineisiin ja sponsorikuvioihin perehdytti alan kotimaisiin pioneereihin kuuluva Tuukka Terva-aho.

Koko 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen ajan Iisko niitti mainetta kotimaisen ja kansainvälisen kisamenestyksen lisäksi mm. Solid Powder -leffojen tähtenä. Suomen mittakaavassa hänen uraansa voi pitää yhtenä lajinsa merkittävimmistä.

Nykyisin hyppytuntuma
on pysynyt kunnossa Jyväskylän Laajavuoressa, missä Iiskolla on tällä kaudella ollut myös oma valmennusryhmä Jyväskylän Freestyleseuran puitteissa.

Omat treenit keskittyvät kokonaan talvikauteen ja parkkiin. Leipätyö pitää huolen siitä, ettei salitreenejä tarvita.

”Teen työkseni betonielementtejä tehtaassa. Työ on fyysisesti sen verran raskasta, ettei salille ole tarvinnut lähteä.”

Kotona Iisko hoitaa puolivuotiasta poikaansa. Ikä ja elämänvaihe ovat tuoneet laskemiseen jonkinlaista itsesuojeluvaistoa.

”Kyllä mä harkitsen temppuja kaksi kertaa aiempaa enemmän, vaikka jotain hurjiakin juttuja saatan välillä repäistä. Koitan välttää turhia loukkaantumisia ja hölmöä riskinottoa, koska toipuminen ei olisi enää yhtä helppoa kuin nuorempana.”

Iisko sanoo olevansa periaatteessa eläkkeellä, vaikka suhde lajiin on edelleen intohimoinen.

”En yritä enää huipulle, vaan viihdytän muita. Parkit vetävät minua edelleen puoleensa, enkä ole toistaiseksi kokenut tarpeelliseksi vaihtaa lajia. Jollain ilveellä olen pysynyt new schoolin parissa, näinkin vanhana setänä.”

Juuri nyt Iiskon voi tavata on paria viikkoa kestävällä turneella Lapin parkeissa. Terveiset nuoremmille tulijoille ovat kannustavia.
”Laskekaa paljon ja nauttikaa siitä mitä teette.”

Vastaa