Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Marinelli – hiihtoa Alppien suurimmalla seinämällä

Kuvat: Mika Merikanto

Huipun avustaja Mika ”Miku” Merikanto kävi reilu viikko sitten laskemassa kahden sveitsiläisen kaverinsa kanssa pitkään himoitsemansa reitin – Monte Rosan itäseinämällä sijaitsevan klassikon, Marinelli-kurun. Miku kertoo reitin luonteesta ja laskupäivästään seuraavasti:

”Monte Rosan itäseinä on Alppien suurin yhtenäinen seinä. Mittasuhteet ovat valtavat! Lasku on ylhäältä ensimmäiset 200 korkeuserometriä jyrkkää, mutta sen jälkeen noin 2 400 korkeuserometriä 40-45 -asteista isoa baanaa. Vaikka lasku ei olekaan kovin jyrkkä, objektiivisia vaaroja riittää läpi reitin.”

”Me laskimme Marinelli-kurun suoran variaation, joka lähtee Silbersattelista 4 515 metrin korkeudesta. Marinellin sanotaan olevan Alppien pisin yhtämittainen kuru. Reittiä lasketaan melko paljon, mutta suurin osa kävijöistä nousee ylös helikopterilla. Me laskimme reitin eettisesti oikein, pitkän kaavan mukaan.”

(Tästä muutaman vuoden takaa olevasta videosta saa kuvan ympäristöstä ja seinämällä tapahtuvasta serakkivyöryn koosta: https://www.youtube.com/watch?v=spkxqDjRYWY)

1
2

”Lähdimme reissuun Zermattista Sveitsin puolelta ja vietimme yön Monte Rosan majalla. Majalta lähdimme liikkeelle aamuyöllä kello 3, edessämme 1 800 metrin skinnaus kohti Silbersattelia, josta lasku lähtee.”

”Ollessamme vain 20 minuutin matkan päässä Silbersattelista rämähti iso serakki yläpuoleltamme alas. Kuului vain iso räjähdys ja silmänräpäyksessä oli kyse selviytymistaistelusta. Rynnimme vauhdilla pois serakin putoamislinjalta. Onneksemme ehdimme pois alta, mutta vain muutaman metrin marginaalilla. Vain minuuttia myöhemmin tarina olisi voinut olla toisenlainen.”

”Saimme opetuksen siitä, kuinka vaarallista on ajautua pitkällä skinnauksella robottimaiseen moodiin. Varsinkin kun seuraa sokeasti edessä menevää valmista nousulatua, eikä ole tarpeeksi tarkkana mahdollisille ulkoisille vaaroille. Jos olisimme olleet tarkempia ja noudattaneet normaalia varovaisuuttamme, olisimme valinneet ainakin osittain turvallisemman nousureitin.”

3
4

”Lasku lähtee Sveitsin korkeimman vuoren eli Monte Rosan Dufourspitzen (4 634m) vierestä. Meidän laskemamme suora variaatio lähtee Silbersattelista (4515m) ja päätyy lopulta Anzaskan laaksossa sijaitsevaan Macugnagan (1327m) kylään.”

”Olosuhteet ylhäällä olivat rajut ja tuuli oli tiedotusten mukaan 100 km/h. Tuuli oli putsannut yläosan kaikesta pehmeästä lumesta. Tuulen takia lumi ei myöskään lämmennyt eikä pehmennyt ensimmäisten 200 korkeuserometrin aikana paljoakaan. Tästä johtuen yläosa oli olosuhteiltaan tarkkaa puikkaamista.”

5
6
7

”Lumi alkoi mukavasti pehmenemään kun päästiin itse seinälle. Lopulta pääsimme vielä laskemaan Macugnagan kylään asti ottamatta kertaakaan suksia jalasta, eli verttiä tuli yhdelle laskulle lähes 3 200 metriä.”

8
9
10
11

Rankan ja seikkailurikkaan päivän jälkeen fiilikset olivat mielettömät. Eikä afteriolut olisi voinut paremmalta maistua!

1213

http://mikumerikanto.blogspot.ch/2014/04/monte-rosa-east-face-canalone-marinelli.html

Vastaa