Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Huippu 4/14

Pages from huippu_4_kansi_Timo
Huippu 4/14 on täällä! Tällä kertaa tarjoamme herkullisen kattauksen keväthiihtoa ja kesälajeja.

Matador – Timo Järvinen story

Siitä lähtien, kun idea Huipusta sai alkunsa, olemme iloinneet mahdollisuudesta julkaista Suomen kansainvälisesti ansioituneimman surf-kuvaajan Timo Järvisen kuvia ja tarinan. Nyt se on tässä.

Tämän lehden kansikuvasta Timo kertoo näin:

”Esimerkki päivästä, jolloin aaltojen laatuolosuhteiden vuoksi ei innostanut pinnassa kuvaaminen. Veden alta tilanne näyttää aivan toiselta, mutta homma vaatii omat niksinsä. Kuva on ammuttu ilman maskia ja näkyvyys on sama kuin uima-altaassa keinovalojen alla.”

Kuvassa Patrick Beven Paikka: Tuamotus

Vapaalaskijan maastopyöräilyä

Jaakko Postin loistava haltuunotto maastopyöräilystä suksimiehen silmin.

”Maastopyöräilyn hauskuus on mielestäni alamäessä. Kun nykyaikaisella täysijousitetulla maastopyörällä pääsee rullaamaan useita satoja vertikaalimetrejä hienoa polkua, on tunne verrattavissa upeaan puuteripäivään talvella. Toisaalta, pyörän kanssa en karta hiihtohissejä samalla tavalla kuin talvisin suksien kanssa.”

Mukana pohjoisen reittiopas ja häikäisevät kuvat matkan varrelta.

Lakselvtindane – reittiopas

Randonnée-hiihdon Eldoradosta löytyy reittejä joka suuntaan.

”Valtavan Lakselvtindanen seinämän mittasuhteet voivat hämätä. Yksi tällainen harhauttava reitti on länsi-seinän alhaalta katsoen oikealla oleva y-kuru. Joitakin vuosia sitten eräs ryhmä lähti valloittamaan kurua leppoisana välipäivän mäkenä. 1 100 metrin nousu sai seurueen nimeämään reitin uudelleen. ”Yllättävän pitkä” on tälle hienolle laskulle hyvin kuvaava nimi.”

Suositeltu käyttöaika toukokuun loppuun asti, parhaimmillaan keväisenä iltana firnilumella.

Jussi Korhonen 12 H

Petri Kovalaisen kuvareportaasi ammattilais-skeittaajan kesälomasta. Juu, mökin pihallakin on megaramppi.

Stryn

”Folvenin leirintäalueen ulkoterassilla juodaan olutta valoisassa kesäyössä. Pienellä esiintymislavalla cover-bändi Tukholmasta soittaa rock-versiota The Band -yhtyeen kappaleesta ”Weight”. Vähän matkan päässä on paikallisen kuuluisuuden Truls Omtvedtin pieni kauppa, jonka oveen ripustetussa käsinkirjoitetussa kyltissä tarjotaan alkoholimittausta 20 kruunun hintaan.”

Anders Wingqvist ja Fredrik Schenholm kävivät paikan päällä varmistamassa, että kesähiihdon paratiisi on avoinna myös tänä vuonna.

Chourum Devoloy

”Chourum on sadeveden ja tuulen muodostama reikä kalliossa. Devoluyn massiivin tuntumassa Eteläisillä Alpeilla esiintyvät luolat ovat harvoin laskettavassa kunnossa. Paikalliset Indiana Jonesit ovat laskeneet alueella olevan yhteensä noin 500 chourumia. Suurin osa näistä on pieniä luolia, mutta muutamalle luonnon luolalle kertyy pituutta satoja metrejä.”

Tero Repo ahtautui De Le Rue –veljesten kanssa luonnon luomaan tunneliin, tuliaisinaan hienot kuvat erikoisista olosuhteista.

Kauden viimeinen

Jonkunhan se on oltava! Mikko Lampinen ja Ape Majava väijyivät Pohjois-Norjassa aikansa, kunnes kaikki osui kohdilleen.

”Vaikka edellisestä lumisateesta on pari viikkoa, mäki on itäisen ilmansuuntansa ansiosta täydellisellä puuterilla. Toukokuun alussa tähän suojaiseen kuruun paistaa vain aikaisen aamun viileät auringonsäteet.”

Reportaasi Postdalstindenin itä-kurun ensilaskusta.

Extreme-lasku

Mika Merikanto johdattaa lajiin, jossa kontrollin on oltava 100-prosenttisesti hallinnassa sekä nousussa että laskussa.

”Extreme-laskureittien suorittamisessa ajoitus ja olosuhteet ovat kaiken a ja o. Jotkin reitit saattavat olla laskukelpoisia ainoastaan päivän tai kahden ajan koko kauden tai jopa useamman vuoden aikana. Huonoissa ja jäisissä olosuhteissa loivempi ja teknisesti helpohkokin reitti saattaa olla äärimmäisen vaarallinen ja vastaavasti – huippuvaativa lasku on optimaalisissa olosuhteissa huomattavasti turvallisempi ja helpompi suorittaa. Kokemus ja varmuus näyttelevät lajissa erittäin suurta roolia.

Ero freeride-tyyppiseen laskemiseen on se, että extreme-laskussa kaatuminen tai virhe voi johtaa vakavaan ja peruuttamattomaan onnettomuuteen.”

Unohtakaa 80-lukutyylinen hyppely: käännöksissä on paras pysyä mahdollisimman lähellä lunta.

Eiger 3 970 m

”Reppu selän alle, köysi tyynyksi, kuumavesipullo makuupussiin ja itse perään. Ahtauduin patjalle omaan kuoppaani, selkä lunta vasten, jalat puoliksi Tatun ja puoliksi tyhjän päällä, ja koitin ottaa tukevan asennon. Yö tuolla kapealla harjanteella oli kyllä ehdottomasti yksi komeimmista biveistä, missä olen koskaan ollut. Mestan ilmavuus oli omaa luokkaansa, hyllyn ollessa hädin tuskin makuualustan levyinen, oikean olkapään osuessa harjanteen lumeen ja vasemman roikkuessa pohjoisseinän yläpuolella.”

Ode Siivosen ja Tatu Aution muodostama retkikunta kävi korkkaamassa Heckmaier-reitin Eigerin pohjoisseinällä, ensimmäisenä suomalaisena köysistönä. Hieno tarina, ainutlaatuiset kuvat.

Kvaløya

”Merta ei vain näe, sen tuntee luissa ja ytimissä, kun tuuli iskee harjanteeseen. Heitämme köydet laskeutuaksemme jälleen yhden kallion ylitse, ja tuuli vetää köydet kauas sivulle. Kun vedän hupun pääni suojaksi, tuuli tunkee hupun sisään. Se paukkuu ja vie minulta kuulon. ”

Riku Lavia johdattaa kiipeilymatkalle Kvaløyalle, Lofoottien rasavillille pikkuserkulle, jossa lähestymiset ovat pitkiä ja louhikkoisia, ja vuoret pystysuoria seiniä, teräviä huippuja ja syviä laaksoja.

Haines, Alaska

”Myöhään keväällä, hieman ennen auringon laskua, Retarded Sandwhich saa osakseen muutaman auringon säteen. Muulloin tämä reilu 50-asteinen pohjois-seinä on varjossa, mikä tarkoittaa sitä, että lumi pysyy pitkälle kevääseen pakkaslumena. Useina vuosina mäen päälle kertyy massiivinen lumilippa, joka silloin tällöin vyöryy mäen yli vieden kaiken lumen jyrkältä seinältä. Tässäkin mäessä saa olla tarkkana irtolumen kanssa.”

Tero Repo retkikuntineen hoitaa kolme Chilkat-vuorten kuuluisaa linjaa: Dr. Seuss, Retarded Sandwhich ja Hotel Room. Kuvat sohvien miehille, reitit ammattilaskijoille.


Burns

”Tärkeää on myös mäen esteettisyys, auringon nousut ja hyvä porukka, jonka kanssa kokemuksen voi jakaa. Itselle mieleenpainuvimpia laskuja on ollut Mont Mauditin itäseinä, jossa kaikki edellä mainitut kriteerit täyttyivät heittämällä.”

Niko Palo, rocktähtinimeltään Burns, on yksi Suomen kovimmista äärilaskijoista lumilaudalla. Lisäksi Burns on harkitseva ja rauhallinen, perusonnellinen ihminen, joka ei pidä extreme-sanasta. Aika erilainen siis kuin lajiin liitetyt mielikuvat usein antavat ymmärtää.

Slopestylen nuori raha

”Sinne olympialaisiin mennessä oli todellakin tuollainen fiilis, että nyt se paska pois alta ja kotiin, mutta siellä oli sitten oikeasti aika hyvä laskea ja muutenkin puitteet kunnossa. Oli hyvä parkki ja paljon treenejä, niin oli aika fiilis homma kyllä, putikkajutuista puhumattakaan…”

Miika Rissasen haastateltavina ski slopestylen nousevat voimat Lauri Kivari ja Antti Ollila.


Prato Nevoso – intohimorikos Italiassa

”Parkin laskeminen leveillä rockereilla on muuten mahtavaa puuhaa! Fiftarit tarttuvat reileihin ennennäkemättömän helposti, ja suksien kärjet joustavat erilaisiin buttereihin ja bonkkeihin niin hyvin, että kenen tahansa temppuarsenaali saa väkisinkin uusia piirteitä.”

Mitä ihmettä! Nipwitzin pojat karkasivat Italiaan laskemaan pyydaa!
teksti: Kalle Leinonen kuvat: Ville-Petteri Määttä

Enni Rukajärvi

”Enni oli ylhäällä ja katseli ympärilleen. Mieli etsi spotteja. Mua ei tosiaan kiinnostanut se kisa enää siinä vaiheessa. Mietin vain, että yksi lasku ja sitten tämä rumba ainakin on ohi, vaikka toisinhan siinä kävi. Katselin vuorille ja mietin, että olisin siellä laskemassa.”

Tuukka Tamsin kirjoittama juttu paljastaa, miten täpärällä olympiahopean voittaminen koko kansan Ennille oli. Eikä siinä kaikki: tulevaisuuden haaveissaan Enni on jo siirtynyt luonnon kentille. Mitä kaikkea tässä vielä nähdään?

Setämiehet – make turns, not love

”BackSide of Mont Fort tarjoaa mukavaa kumparehiihtoa sekä verbieriläisittäin jyrkkiä kuruja, mutta ihan jo nimenkin perusteella ainoa oikea reitti alas on Sex Des Madeleidesin topista. Lasku päättyy Pralongin kylään, jossa haisee yleensä juusto ja palanut saunavasta. Viimeinen bussi kannattaa tsekata tai kohta ollaan viimeisten rahojen kanssa tekemissä. Linjurilla Massen kylään ja lukuisilla hisseillä takasin PubMontFortiin.”

Setämiehet Verbierissä. Kotimatkalla piipahdetaan myös Chamonixissa, jossa suksia ei nosteta autosta.

Lisäksi Huippu 4/14 sisältää mm.: Lyhyt johdanto SUP-lautailuun, Maastopyörän valinnan ABC, Galleria, Kysy Apelta –jäätikköspecial, Huippukuvat, Kalle Leinosen ja Kaisa Härkösen kolumnit sekä sisäkiipeilyä boulderointi-seinällä. Welcome!

Huipun voit tilata
verkkokaupastamme, hintaan 38 €. Kestotilaajia lahjotaan Huipun oheistuotteilla.

Irtonumeroita myyvät verkkokauppamme lisäksi mm. Akateeminen Kirjakauppa, Kalevan Prisma Tampereella (urheiluosasto), Kahvila Kauppayhtiö Rovaniemellä, Levi Market Levillä, Hello Cafe Kittilässä (Airport), Jounin kauppa Äkäslompolossa, Eight Seasons Cafe Kolarissa (rautatieasema), Oulun Kiipeilykeskus, Rukan Hankibaari ja Camu Helsingissä, hintaan 9,50 € kappale.(HUOM! Irtonumerot saapuvat myyntiin tilausjakelua myöhemmin.) Verkkokaupassa irtonumerotilauksiin lisätään postituskulut 2,50 €.

Tilaajapalvelumme palvelee sähköpostiosoitteessa tilaukset@huippufreeride.fi.

Tervetuloa!

Vastaa