Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Myrskyn jälkeen Pohjois-Norjassa

Teksti ja kuvat: Mikko Lampinen

Viime viikko toi Pohjois-Norjaan paljon lunta ja tuulia arktisen myrskyn mukana. Paikoin lunta oli kerääntynyt todella hyvin, mutta rajut tuulet olivat raastaneet aukeita paikkoja raspin lailla. Kuvat ovat viikonlopulta ja alkuviikolta Kåfjordista ja Tamokista.

1

Lupaava ennuste

2
Kilpisjärven Saana-tunturikin näytti menomatkalla mukavan lumiselta.

3

Päätimme lauantaina suunnata loivalle Giilavarri-tunturille Kåfjordin alueelle tutustumaan tilanteeseen. Keli oli todella tuulinen ja lunta sateli edelleen hetkittäin sakeasti. Kuvassa Ape Majava, Mikko Routala ja Esa ”Tankki” Toivonen raikkaassa tuulessa.

4

Ape ja Tankki puskevat ylätasanteella.

5

Kaivoimme topin alapuolelle suojaiset paikat, jossa odottelimme turhaan kelin aukeamista. Pari sveitsiläistä sälliäkin tuli perässä ylös. Odottelun jälkeen nopea nousu toppiin ja yläfemmat. Tuuli oli todella raju.

6
Näkyvyys parantui alaspäin mennessä. Samoin lumi.

7

Tamokissa oli heko viimeistä päivää paikalla ja hyvät lumet houkuttelivat parille nostolle, kunhan sääikkuna osuisi kohdalle.

8

9

Bird’s-eye view

10
11

Eka nosto saatiin lopulta Blåbärtindenin välikummulle, koska yläosat olivat sinkissä. Siitä haikattiin hiukan paremmille alueille. Toinen nosto saatiin ylemmäs saman tunturin olkapäälle, josta noustiin rapiat 30 minuuttia toppiin. Heli-hiking.

12

Mikko Routala pöllyttää ekaa pätkää alas topista.

13
Ape Majava alaosassa.

14

Maanantaina aurinkoinen keli tuli todenteolla sisään, ja vuorossa oli leppoisa rando Sjufjelletille, josta arvelimme löytävämme yhtä hyvää kunta kun edellisenä päivänä Blåbärtindeniltä. Kuvassa Miikka Peteri, Heljä Rahikkala ja Miikka Laakso loivalla yläkentällä.

15

16
Blåbärtindenillä lumet olivat todella stabiilit, mutta tarkistelimme olosuhteita vielä pariin otteeseen paremmin myös Sjufjelletillä. Ape Majava ja Mikko Routala tekemässä Rutschblock-testiä. Uudet lumet olivat ottaneet hyvin kiinni ainakin täällä.

17
Niki Juurinen ja Miikka Laakson puuterikoira lähestymässä toppia. Taustalla komea Hattavarre.

18
Olli-Pekka Seppälä Sjufjelletin alapusikossa.

Vastaa