Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Piolet d´Or -valinnoista nousi myrsky, ensi vuonna jaossa Kultainen lusikka?


Ueli Steckin palkitseminen Kultaisella hakulla eli Piolet d´Or -palkinnolla kuohuttaa alppikiipeilypiirejä.

Viime viikonloppuna sveitsiläinen alpinisti sai kiipeilymaailman Oscar-pystin eli Kultaisen hakun. Steck kiipesi viime syksynä soolona uuden reitin 8091 metriä korkean Annapurnan eteläseinälle Nepalissa.

Steck kiipesi niin kutsutun Béghin-Lafaillen ylös ja alas 28 tunnissa. Sveitsiläinen ei antanut reitille vaikeusastetta. Myöhemmin viime syksynä ranskalaiset huippukiipeilijät Stéphane Benoist ja Yannick Graziani kiipesivät Annapurnan eteläseinän pitkin reittiä, joka erosi Steckin linjasta vain 350 metrin matkalta. Kaksikko vietti seinällä kahdeksan päivää ja kertoi myöhemmin reitin vaikeusasteeksi M5, AI6, 95 astetta.

Kaikki eivät kuitenkaan sulata yksin kiivenneen Steckin palkitsemista. Joukko maailman huippualpinisteja julkaisi tänään manifestin, jonka mukaan he aikovat jatkossa boikotoida Kultaista hakkua. Ensi vuonna joukko aikoo jakaa uuden alppikiipeilypalkinnon, jonka nimi on Kultainen lusikka.

”Kaikki kunnia Steckin soolonousulle, mutta mielestämme yksin kiipeäminen ei kunnioita yhtä alppikiipeilyn kantavaa periaatetta, ryhmähengen (team sprit) vaalimista. Toinen virhe oli, että Steck kiipesi reitin nukkumatta kertaakaan seinällä”, manifestissä sanotaan.

”Uuden palkinnon mottona olkoon Yksin ei voi lusikoida. Valintakriteereissä korostetaan erityisesti reitillä yöpymistä, ja sen vaikutusta kiipeilyparin ystävyyden syvenemiseen.”

Huipun toimituksen tietoon ei ole tullut, aiotaanko uutta palkintoa jakaa kaikille avoimessa sarjassa, vai palkitaanko erikseen miesten, naisten ja niin sanottujen sekajoukkueiden nousut.

Päivitys 4.4.2014: Nyt kun koko Suomi on ehtinyt hermostua ”Kultaisen lusikan” vuoksi, paljastettakoon, että Ueli Steck saa jatkossakin noutaa itselleen Kultaisia hakkuja. Kyseessä oli Huipun Keski-Euroopan kirjeenvaihtajan, ”toimituksen nallekarhun” aprilli-pila. Nallekarhun identiteetti paljastunee aprilli-päivänä vuoden kuluttua.

Vastaa