Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Hiihtopummit pakenivat kylmää Costa Ricaan


St. Anton, Verbier, La Grave ja Chamonix… Hiihtokansan keskuudessa ovat trendit ja kuumimmat hengailupaikat vuosikymmenten varrella vaihdelleet, mutta kuka olisi arvannut, että listan hännille saatetaan kohta lisätä Nicaracuan ja Panaman väliin sijoittuva Costa Rica.

Eikä edes hiihdon vuoksi, vaan siksi, että sinne paetaan hiihtoa. Pakeneminen tosin saattaa olla liian vahva ilmaisu tilanteessa, jossa Chamonixin vakiokalustoon kuuluvat hiihtopummit istuvat palmujen alla katselemassa hiihtovideoita.

Sami Haapasalmi on yksi tunnetuista suomalaisista vapaalaskijanimistä, jotka päättivät tällä kaudella ottaa getawayn ja suunnata tammikuussa Alppien sijaan Karibianmerelle. Tyttöystävänsä Terhi Kallisen kanssa matkaan lähtenyttä Samia veti vesille surf.

”Istumme partsilla
, aurinko paistaa ja ja surffilaudat lepäilevät vieressä. Tien toisella puolella on palmupuita, meren kohina kuuluu mönkkäreiden äänien välistä ja välillä mölyapinat huutelee puissa ”, kertoo aamusurffin jälkeen kausikämppänsä parvekkeelta tavoitettu Haapasalmi. Parvekkeen seinustoilla kävele gekkoja.

Haapasalmen kämpiltä on 70 metrin matka veteen. Vaikka kylään on asettunut yhä enemmän kansainvälisiä surf-asukkaita, ruuhkia ei Haapasalmen mukaan ole.

”Rantaviivaa riittää kymmeniä kilometrejä ja hiekkabiitsiä paljon. Vesi on tietysti suolaista, erittäin lämmintä (noin 28-asteista) ja kirkasta. Yleisesti lämpötilat ovat 30 asteen huitteilla, yöllä on viileämpää (noin 20) ja keskipäivällä porottavan kuuma välillä. Palella ei ole tarvinnut!”

”Rannat ovat myös puhtaita, koska ihmiset, myös me, keräilevät roskia sieltä pois. Suurin osa roskista tulee merestä: sandaaleja, pulloja ja muuta sellaista.”

Pariskunta löysi sopivan ja edullisen asunnon tuttavan avustuksella. Hintataso on keskimäärin noin kolmanneksen halvempi kuin Suomessa.

”Yleisesti ottaen edullisen majoituksen löytäminen ei täällä ole välttämättä helppoa, koska paikat on täynnä. Kämppä on hyvin ’perus’: toisessa kerroksessa, ravintola alakerrassa. Kaksi makkaria, olkkari/keittiö ja suihku/wc. Paikalliseen tasoon nähden hyvä, mutta paljon korjattavaa löytyy, kuten putoileva vessan allas. Ja hiekka pöllyää paljon.”

Haapasalmi kertoo, että paikalliseen kulttuuriin on ollut helppo sopeutua, vaikka kielimuuri on silloin tällöin vastassa.

”Paikalliset on rentoja, elämäntyyli PURA VIDA näkyy joka puolella. Pura vida tarkoittaa puhdasta elämää tai täyttä elämää. Mitä kuuluu -kysymykseen esimerkiksi voidaan vastata Pura vida!”

”Ottavat täällä lunkisti. Kumpikaan meistä ei puhu espanjaa, mikä välillä vaikeuttaa, koska kaikki paikalliset eivät puhu englantia. Kulttuuri on mukava, eikä ihmisiä tarvitse pelätä. Toki öiseen aikaan kannattaa välttää pimeällä rannalla kävelemistä ja naisten oleskelua ulkosalla yksinään. On kuultu rankkojakin tarinoita öisistä ryöstöistä yms., mutta itselle ei ole tullut kertaakaan mitään tilannetta vastaan. Päiväsaikaan ei mitään pelkoa, toki lompakoista ja puhelimista on aina hyvä pitää huoli.”

Kymmenen edellistä talvea Alpeilla viettänyt Haapasalmi ei ollut kokeillut surffia aiemmin, mutta Costa Ricaan Terhin ja Samin toi halu oppia lajia.

”Laji ei missään tapauksessa tuntunut heti omalta. Kauan aikaa meni ennen kuin alkoi sujua ja tuntui siltä, että alkaa olla ’hotsilla’. On ollut kuitenkin koko ajan mukavaa opetella, ja on halu mennä veteen uudestaan ja uudestaan. Harjoittelupaikkana tämä ei ole välttämättä se helpoin, mutta ei ole kuitenkaan hetkeä, jolloin veteen ei voisi mennä.”

”Ilman surffia täällä ei varmasti kolmea kuukautta viihtyisi, paitsi ehkä joogaajat, koska joogatarjonta on erittäin hyvä.”

Pariskunnan vapaa-aika kuluu keskipäivän aikaan varjossa rannalla, koska silloin on liian kuuma tehdä mitään muuta.

”Iltaisin kävellään, aamupäivällä käydään joskus pikkukaupoissa. Lisäksi on joogaamista, pari kertaa ollaan käyty kiipeilemässä, snorklailtu, käyty lähikylän vesiputouksilla ja niin edelleen. Kirjoja kuluu paljon!”

Haapasalmi myöntää, että välillä on ikävä hiihtoa.

”On ollut ikävä, ylipäätään vuorilla oloa, joka kyllä surffaamaan lähtiessä unohtuu välittömästi.
Kylmää ei ole ollut ikävä.”

Haapasalmen avopuoliso paljastaa, että pariskunnan naapurustoon kuuluvan, toisen Chamonixista Costa Ricaan siirtyneen hiihtopummin, Jarno Laineen kanssa puhutaan päivittäin hiihdosta ja katsellaan vuorivideoita.

Kaipuu vuorille ei sikäli ole perusteltu, että Costa Ricasta löytyy korkeuseroa 3 800 metriä, mutta lunta paikalle ei saa taikomallakaan.

Haapasalmi arvelee, että hänet nähdään vesillä myös jatkossa, mutta elämän painopiste tuskin sirtyy kokonaan surffille. Irtiotto Costa Ricaan on kuitenkin ollut hyvä juttu.

”On todellakin hyvä ottaa getaway. Asiat näkee ja tuntee aivan erilailla. Myös surffi lajina antaa ihan erilaista fyysistä rasitusta kuin laskeminen ja kiipeily. On myös hienoa kun pystyy harrastamaan eri luonnon elementtien kanssa: laskeminen lumella, kalliolla kiipeily, jääkiipeily ja nyt vesi.”

Kommentti kirjoitukseen “Hiihtopummit pakenivat kylmää Costa Ricaan

  1. Pingback: Karvan seikkailut | partioaitta

Vastaa