Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Paul Siljama ja mystinen Stevens Pass


Yksi lempi-tv-sarjoistani kautta aikojen on tarina Twin Peaksistä. David Lynchin ohjaama lyhytsarja 90-luvun alusta sijoittuu pieneen kylään Washingtonin osavaltiossa. Sarja kertoo persoonista, jotka asuvat ja elävät pienessä suljetun oloisessa yhteiskunnassa ja tapahtumista siellä. Kaikilla on oma tarinansa ja erikoisuutensa ja jokainen liittyy jollain mystisellä tavalla toisiinsa. Ympäröivässä metsässä piilee mystinen energia ja haamuja tai sieluja jotka välillä pääsevät ulos maagisesta maailmasta ja tunkeutuvat pikkukylän asukkaiden sekaan ja mieliin.

Tammikuussa vietin pari viikkoa Leavanworthissa, pikkukylässä syvällä Cascade-vuoristossa, Washingtonissa. Ajelin valtatie 99:ää Spokanesta – valtion Itä-puolelta preerioiden halki – väistäen arokierijöitä, ja minusta tuntui etten ollut missään. Matkan edetessä preeriat muuttuivat kukkuloiksi ja kukkulat vuoriksi. Pitkän yksinäiseltä tuntuvan ajon jälkeen saavuin Tirolilais-tyyliseen paikkaan, Leavanworthiin. Kylä oli 60 -luvun alussa melkein kuolemassa, kun saksalaiset investoijat näkivät siinä mahdollisuuden ja rakensivat alppikylää muistuttavan kokonaisuuden.

Ensivaikutelmani kylästä on hieman keinotekoinen, mutta vietettyäni aikaa ympäristössä, olin otettu kaikista mukavista ihmisistä. Täällä ihmiset ovat avoimia ja aitoja. He rakastavat, auttavat muita ja välittävät toistensa tunteista. On ravintoloitsijoita, oluen panijoita, valokuvaajia, omenapuukasvattajia, lääkäreitä. Kaikilla on oma asiansa meneillään. He ovat omalla tavallaan erikoisia ja erikoisempia. Arvostus muita kohtaan on kuitenkin tärkeää, riippumatta siitä kuinka kummallisia elämäntavat ovat.

Kylän hiihtoalue on Stevens Pass – sopivan kokoinen alue, joka mahdollistaa todella hienojen paikkojen laskemisen. Metsähiihto on paikan parasta antia. Suuret vanhat douglaskuuset jotka peittyvät jäkälästä, tuovat mystisen tunnelman. Parasta metsähiihtoa saa, kun kipeää etuharjannetta noin 10 – 15 minuuttia ja pudottaa alas tielle asti.

Hiihtäminen ja Stevens Pass yhdistävät ihmiset kylässä. Laskeminen tuo ihmisille energiaa, se antaa heille yhteisen kielen, nautinnon, pelon ja odotuksen. Puuteripäivät ja niiden odottelu tekee ihmiset iloisiksi ja innokkaiksi. Ja tämä on juuri se mitä Leavanworthin aitous on.
Paikka vetää puoleensa vuoria ja luontoa arvostavia. Ja vaikka moni lähtee muualle toteuttamaan erilaisia unelmiaan, joko Hawaijlle valokuvaajiksi tai Hollywoodiin elokuvaohjaajiksi, he palaavat takaisin. Tämä tekee paikasta hyvin värikkään, ei pelkästään hiihtokylän, jos ei anna tirolilaiskulissin hämätä.

Tässä muutama henkilö ja jotain heistä:

Vastaa