Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Vasta kruunattu Kukkulan kuningas jatkaa maraton-urakkaa


Kilpailuvietti on vallannut Mont Blancin maratonille tähtäävän Janne Mukkalan siinä määrin, että mies kävi viime viikonloppuna voittamassa itselleen Kukkulan kuninkaan kruunun.

Omien sanojensa mukaan vuosia kilpailuun osallistumista harkinnut, monipuolisen vapaalaskun ja randonneen taitaja ilmoittautui mukaan viime hetkellä. Syyt olivat enemmän materialistiset kuin henkiset.

”Palkinnot olivat hyvät. Sain vyöryrepun ja uudet monot.”

Mukkala arveli etukäteen, että hänellä olisi mahdollisuuksia pärjätä. Lisäksi olosuhteet olivat hyvät.

”Siellä oli aika hyvin kiteytynyttä lunta.”

Mukkala arvelee, että kisamenestys on hyväksi myös kesän maraton-urakkaa ajatellen.

”Onhan se mukava kannustin. Voittaminen on keskimäärin mukavampaa kuin häviäminen.”

Tässä Jannen tuore blogi aiheesta.

Viime viikko huipentui Pyhätunturilla kolmatta kertaa järjestettyyn, lähes legendaariseen Free’kendiin. Perjantaina kisailtiin parikisana lasketussa suksikrossin kaltaisessa Go Pro Joker Ridessa sekä Salomon Poker Randossa. Lauantaina iskettiin Aittokurun seinillä vapaalaskukisan muodossa. Kisahommien myötä viikonlopun ajan maratontreeni jäi minun kohdaltani aika vähäiseksi.

Randokisa saattaisi jopa kuulostaa kestävyystreeniltä mutta en tiedä, maksimi-jotain siinä ehkä sai harjoitettua. Kilpailureitillä oli mittaa 2,4 kilometriä ja korkeuseroa noin 170 metriä. Se eteni kisakeskuksena toimineelta Carlsberg-talolta ensin huoltotietä pitkin kohti Tajukangasta ja ensimmäistä rastia. Tajulta alkoi nousu Saunakurun viereiselle tasanteelle ja kohti kakkosrastia. Toiselta rastilta laskettiin ns. Very Secret kohti Aittokurun päätä ja kolmosrastia. Lopuksi noustiin takaisin Tajukankaalle ja Kalleen.

Porukka irtautui Kallelta varsin kohtuullista tahtia mutta sykkeet nousivat kun lähdettiin kiikkumaan Tajulta ylös. Telemarkkuningas Niki Juurinen veti porukan Saunakurun viereisten kallioiden väliin ja nousi sellaista tahtia ettei perässä paljon ehtinyt siteiden kannankorkotuksia pyöritellä. Minä seurasin tiiviisti Nikin kannoilla, takanani Setämiesten Teemu Ripatti ja muu porukka. Hetken noustuaan Niki vinkkasi minulle että menisin keulille avaamaan latua. Otin paikan jonon keulilta ja yritin vielä kiristää vauhtia. Sainkin vähän eroa aikaiseksi mutta pahus. Kun en tutustunut reittiin riittävän tarkasti, aloin etsiä kakkosrastia väärästä suunnasta. Pidin kilpakumppaneita onnekseni sen verran silmällä että näin heidän kaartavan toisaalle. Pienen ketunlenkin tehtyäni olin taas Temppu Ripatin rinnalla ja saavuimme yhtä matkaa rastille. Nopeasti skinit pois suksista ja alas kohti kolmosrastia. Olin skinien kanssa hidas ja lähdin laskemaan vasta neljäntenä mutta otin kärjen taas kiinni rastille tultaessa.

Aloin laittaa rastilla skinejä suksien pohjaan kun huomasin Tempun ja Nikin lähtevät nousemaan kohti Tajua sukset olalla. Olimmehan kesäreitillä, aivan pitkien portaiden juurella. Skinit reppuun, sukset olalle ja täyttä laukkaa portaisiin. Olin tässä kohtaa kisassa neljäntenä, noin 30 metriä kärkeä jäljessä. Neljän kärki saapui Tajulle lähes yhtä aikaa. Taas nopeasti sukset jalkaan ja viimeinen luisteluosuus kohti Kallea ja kilpailun maalia.

Olen joskus päättänyt etten hanki teleskooppisauvoja ja nyt se kostautui. 112 cm pitkät kumparemiehen sauvat eivät tarjoa tehokkainta työntöä luistelupotkun oheen. Toivottavasti pidemmistä sauvoistaan mutta luultavasti paremmasta kunnostaan johtuen Temppu häipyi horisonttiin ja aloin varmistella kilpailun kakkossijaa. Viime metreillä koko kierroksen yhtä matkaa kanssani kiertänyt Jani Hujanen nousi rinnalleni ja vähän ohikin. Herrasmiehenä Jani kuitenkin laittoi sukset asiallisesti telineeseen luultuaan että maaliin tuloon riittää kun tulee Kallen pihaan. Minä taas nopeasti katsoin että kisan järjestäjiä ei ole pihassa kellottamassa maaliintulijoita, joten maalin täytyy olla Kallessa sisällä.

Nyt on kiire!

Sukset ja sauvat jäivät siihen paikkaan kun ryntäsin kakkosena baarin puolelle. Aikaa kierrokseen meni jotakuinkin 30 minuuttia ja teho oli täysillä koko kierroksen ajan. Kisailin kypärä päässä ja minusta ihan näytti kuin muovikin olisi alkanut matkan edetessä hikoilemaan. Ainakin kypärän lipasta tippui hikipisara toisensa jälkeen kun pysähdyin erittäin hengästyneenä Kallen baaritiskin ääreen.

Virvokkeita! NOPEASTI!

Jos menneiden viikkojen liikut ovat olleet painotukseltaan enemmän matalatehoisia niin PokerRandossa järjestelmiä koekäytettiin pitkästä aikaa oikein kunnolla. Kai siitä joitain hyötyä joskus on. Muutoin menneet pari viikkoa on ollut perushommia, sisäpyöräilyä, kahvakuulailua, metsäsuksihiihteilyä ja pujoittelua. Ja olen aloittanut myös lajiharjoittelun. Olen käynyt parina päivänä varovasti juoksemassa ja testailemassa, miltä se tauon jälkeen tuntuu.
Kysytäänpä Tommilta, mitä sillä suunnalla on tapahtunut menneiden parin viikon aikana.

– Miten Tommi kun kuulin huhuja että olisit ottanut itseäsi vakavasti niskasta kiinni, onk tosi?
– Onhan se vähän tosi joo. Pakko sitä on pikkuhiljaa aloittaa. Se sun ”…100 päivää aikaa…” toimi aika hyvin Ei tässä ole hirveästi ehtinyt, vähän juoksemassa ja kerran luisteluhiihto + juoksu.
– Ensin hiihtämässä ja heti perään juoksemaan, mikäs tässä on erikois-point?
– Parikin erikois-pointtia. Ylä- ja alamäkitreeniä ei tule kuitenkaan tarpeeksi eli siksi pieni huiputuskeikka juosten. Ja toinen on se, että pitkähkön luisteluhiihtotauon jälkeen nilkat tunsivat jäisen ja uraisen ladun vähän liiankin hyvin niin päätin keventää niiden kuormaa juoksemalla. Samalla sai pidemmän treenin ja lajivaihtelu piristää. Pitäisi vain juoksusauvat saada nopeasti.
– Juoksusauvat?
– Niin, saisi tuohon huippulenkkiin paremmin tehoja. Nyt kun kiertää pohjoisen punaiselle niin sehän on sellaista käkkimistä se ylämäki kun on niin jyrkkä.
– Jaaha. Taas tuli noviisille uutta asiaa. Täytyy minunkin tutustua asiaan. Paljonko viikkotasolla tulee tässä vaiheessa treenikertoja ja –tunteja?
– Ei tässä vielä mitään juhlita, mutta nollatasosta aikamoinen harppaus jonnekin 5-7h paikkeille, neljän viiden treenin puitteissa
– Ok. Onko jotain spessua mielessä lähitulevaisuudessa?
– Perjantaina vaihteeksi Vuokattiin.
– Mitä Vuokatissa?
– 9 päiväksi Vuokattiin alppiopettajan jatkokurssille, mikä on viimeinen pykälä kansainvälisen hiihdonopettajatutkinnossa eli ISIA:ssa.
– Sehän kuulostaa erittäin hyvältä. Juoksukamat mukaan?
– Luonnollisesti, siellä on hyvä juosta kun kadut on kuivana ja linnut laulaa.

Vastaa