Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Mont Blancin maratoonarit lähtökuopissa

Chamonix Sud
24.6.2014

Saavuin alppinismin pääkaupunkiin lauantaina, kahdeksan päivää ennen juoksua. Ajatuksena lentoja ostaessa oli että kun tulen ajoissa, ehdin totutella vähän olosuhteisiin, käydä katsomassa reitistä joitain sopivia spesiaalikohtia, haastavia nousuja tai laskuja, tehdä muutaman hyvän viimeistelytreenin (hih) ja ehkä käydä jossain ylhäällä vähän aklimatisoitumassa.

Aiguille du Midin ala-asema on suoraan edessä kun astuu ulko-ovesta ulos mutta kovin ovat suolaiset hissilippujen hinnat. Saapa nähdä, raskinko ottaa meno-paluuta midin toppiin hengittelemään ohuempaa ilmaa. Enkä kyllä tiedä onko siitä tässä kohtaa enää paljoakaan hyötyä, käydä siis neljässä tonnissa joku 10 h lukemassa kirjaa.

Jokivarressa

Kävin lauantaina majoituttuani juoksemassa jokivarressa Argentieren suunnassa noin tunnin lenkin avatakseni matkustamisesta jumiutuneita jalkojani. Pikku liikunta teki hyvää, kestihän matka Oulusta CHX:ään kaikkiaan noin yhdeksän tuntia.

Sunnuntaina tein pienen sauvakävely/juoksukeikan tuohon Midin hissin alapuolisille poluille. Nousin laaksosta noin 400 metriä ylös ja juoksin polkua takaisin kylille. Sekin oli sellainen tunnin reissu. Näissä vuorijuoksuhommissa ei kuulemma lueta eduksi sitä että on tasankojen kasvatti. Neljänsadan korkeuserometrin juokseminen alamäkeen veti reidet aika kipeiksi ja se kertonee siitä, ettei tasangoilla ole kevään aikana tehty riittävästi laadukasta mäkitreeniä.

Tässä on vielä viisi päivää aikaa starttiin. En varmaankaan tee enää paljoakaan, eiköhän juoksukunnon osalta voitava ole jo tehty. Ehkä jotain pientä ja sähäkkää vielä keskiviikkona ja sen jälkeen kovaa tankkausta. Se on aivan uusi juttu minulle. Tarkoitus olisi kai täyttää kehon hiilihydraattivarastot syömällä kovasti pastaa ja pullaa. Satsaan pullaan.

Itse suorituksen aikaisesta ravinnon ja nesteen nauttimisesta minulla ei ole vielä aivan tarkkaa suunnitelmaa. Varmaankin lähden popsimaan energiageelejä ja –shotteja jollain 30 minuutin frekvenssillä. Reitin varrella on kolme syöttö- ja juottopistettä 18, 31 ja 37 kilometrin kohdalla sekä näiden lisäksi juottopisteet 10 ja 24 kilometrin kohdalla. Noista tankaan tarpeen mukaan nestettä mukaan ja syön jotain pientä ja sovitan mukana kuskaamani geelit sitten noiden mukaan. Energiageelit eivät ole aivan ykkösherkkuani, joten syöttöpisteellä tarjotut hedelmät ja erityisesti pikkusuolaiset korvatkoon osan geeleistä.

Kramppien ja ylipäätään jaksamisen ohessa vatsan toimiminen lienee se suurin odotettavissa oleva haaste. Jos neste ja ruoka eivät imeydy ei touhusta tule mitään. Varmaan tähän puoleen olisi voinut valmistautua paremmin mutta jännitys pitää mielen virkeänä.

Glacier des Bossons

Pieni sadekuuro kasteli laakson maanantaina alkuillasta. Loppuviikon sääennuste vaikuttaa varsin epävakaalta. Toisaalta ennusteet ovat muuttuneet koko ajan. Varaudun kuitenkin siihen että sunnuntaiaamuna voi olla sadekuuroja ja vähän toiselle kymmenelle yltäviä lämpötiloja.

Vaatetuksen kanssa täytyy olla tarkkana ettei kylmä ja sade pääse yllättämään. Jos laaksoon luvataan +13, maratonreitin korkeimmassa kohdassa 2200 metrin korkeudessa lämmintä voi olla vain puolet siitä mitä laaksossa. Pakollisina varusteina maratonilla täytyy kantaa mukanaan vedenpitävää takkia, avaruushuopaa, puhelinta, pilliä (whistle) sekä puolen litran vetoista juoma-astiaa. Noiden lisäksi otan reppuun mukaan irtohihat ja mahdollisesti keveät hanskat jos keli vaikuttaa starttiaamuna erityisen kylmältä.

Tommi saapuu kylille huomenna keskiviikkona ja starttaa omalle kahdeksankymmenen kilometrin lenkilleen perjantaiaamuna klo 4. Kyselen Tommilta ennakkotunnelmia ja näppäilen niitä tänne vielä ennen viikonloppua.

– Janne

Kommentti kirjoitukseen “Mont Blancin maratoonarit lähtökuopissa

Vastaa