Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Matkalla Mont Blancin maratoniin: 3 viikkoa…

Blogi_kesäkuu
Teksti ja kuva: Tommi Laitervo

Paljon on ehtinyt miettimään miten vähällä treenaamisella Blancin 80 kilometristä pystyy suoriutumaan. Onneksi tuota pohdintaa on tullut tehtyä lähinnä lenkeillä. Toisaalta, kun tavoitteita ei maaliin pääsyn lisäksi juuri ole, niin eipä sillä niin väliä. Mitä vähemmän harjoitusta alla, sitä epämukavammaksi sen itselleen tekee. Pitää ammentaa pitkien suoritusten kokemuspankista voimaa reitillä. Tästä muistuu mieleen joitain vuosia sitten juoksemani Fjällräven Classic. Ensimmäiset viisi tuntia oli maailman vaikeimpia kilometrejä polulla. Jotain tapahtui, koska paikat aukesi ja seuraavat reilu 11 tuntia olikin kivaa jolkottelua. Tuolloin pohjalla oli kaksi tunnin lenkkiä ennen kisaa. Nyt on sentään reilusti enemmän. Katsotaan mitä ”valmistautuminen” tällä kertaa tekee.

Ollut taas jännä huomata miten erilailla ihmiset valmistautuvat pidempiin suorituksiin. Isoveljeni valmistautuu juuri paikalliseen maratoniin vetoja ottaen ja mietiskellen tankkaamista ennen lähtölaukausta. Hän on löytänyt kokeilemisen ja erheiden kautta oman tavan valmistautua. Oma valmistautuminen on viimeiset pari vuotta ollut lähinnä sitä, että on yrittänyt elää normaalisti. En ole enää jaksanut miettiä erityistä lepoa tai tankkausta ennen kisaa. Viivalla sen sitten tietää mikä päivän kunto on.

Treenaamiseen sain liitettyä kätevästi hiihtomaajoukkueidenkin käyttämän happiteltan. Pari viikkoa ennen kisaa matkaan Elbrus-vuoren huipulle, joka toivottavasti toimii punasolugeneraattorina. Venäjällä sijaitseva Euroopan korkein huippu on 5642 metrissä. Korkeus alkaa tuntumaan ja happea saa haukkoa. Blancilla käydään korkeimmillaan 2643 metrissä. Tosin, tuonne reiluun kahteen tonniin noustaan 80 kilometrin aikana seitsemän kertaa. Nousua kerätään yhteensä reilu +6000m. Pitää toivoa, että ehtii Elbruksella ottamaan vähän ylämäkitreeniä.

Laskeminen jäi keväällä nolliin, mutta kansainvälinen hiihdonopettajan tarra eli ISIA tipahti postiluukusta viikko sitten. Ensi kauden lumia siis odotellen…

– Tommi

Vastaa