Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


100 päivää Mont Blancin maratoniin


No niin. Missähän sitä ollaan menossa? Lupasin pari viikkoa sitten että alan kirjoitella omasta valmistautumisestani 29.6.2014 Chamonixissa juostavalle Mont Blancin maastomaratonille. Samalla seurataan Tommi Laitervon valmistautumista paria päivää aiemmin juostavaan 80 kilometrin kisaan. Korjauksena blogiesittelyyn: Tommi juoksee vain tuon 80 km, ei maratonia siihen päälle.

Aikaa kilpailuihin on tätä kirjoittaessani noin sata päivää. Valmistautumisen pitäisi tietysti olla jo pitkällä. Ihan siellä en kyllä vielä itse ole, pakko myöntää. Nämä talvet tahtovat mennä lähinnä laskuhommissa. Tietysti joku skinnaaminen tai kurujen kiipeäminen kehittävät fyysistä kuntoa mutta en ole koskaan ajatellut talviajan liikkumistani treeniksi. Nyt olen kuitenkin jostain helmikuun alkupäivistä saakka pyrkinyt liikkumaan muutenkin kuin vain mäessä. Olen hiihdellyt metsäsuksilla rauhallisia ja pidempiä lenkkejä. Olen ajanut trainerin päällä polkupyörällä ja hakenut jonkinlaista lihaskuntoa kahvakuulatreenillä. Se vasta mukavaa onkin. Lisäksi olen ollut mäessä sikäli kun normi toimistorotta ehtii, siis viikonloppuisin. Helmikuussa kävin useamman kerran skinnailemassa ja laskemassa Pyhätunturin takamaastoissa. Skinnaten saa näppärästi kasaan neljän-viiden tunnin mittaisen treenin.

Minulla on viime vuosina ollut tapana juosta syys-lokakuussa yksi maratonmittainen lenkki Pyhällä. Viime syksyn pitkä lenkki osui syyskuun alkuun. Juoksin tuolloin 50 kilometrin lenkin noin 5 tuntiin ja 45 minuuttiin. Se meni, sanoisinko, helposti ilman isompia fyysisiä ongelmia. Mitä nyt vähän kramppeja oli. Reitillä oli nousua 966 metriä ja laskua 968 metriä. Siksipä pelästyinkin tuossa eräänä päivänä kun katselin Mont Blancin maratonin viime vuoden tuloksia. Tuolla ajalla olisin ollut viime kesän kilpailussa sijoilla noin 300. No en missään tapauksessa! Kun huomioidaan se, että Chamonixissa reitillä on nousua rapiat 2500 metriä ja laskuakin 1500 metriä. Mullahan menee siellä koko päivä! Minulla ei ole mitään käsitystä kuinka raskas keikka tuo mahtaa olla. Enkä todellakaan kuvittele, että viimesyksyinen 50 km olisi mitenkään haastavuudessaan verrannollinen tuohon Chamonixin reittiin. Siitä tulee pitkä ilta, vaikka startti jo klo 7 aamulla onkin.

Todellinen ryhdistäytyminen treenin suhteen olisi siis syytä tehdä!

Menneen kahden viikon aikana olen metsäsuksihiihtänyt muutaman kerran ja käynyt hiihtämässä vapaata yhden pidemmän lenkin. Lisäksi olen ajanut trainerilla, tehnyt pari kahvakuulatreeniä ja käynyt vähän mäessä. Näistä yksi oli tuulinen lauantai pari viikkoa sitten. Tuulisia päiviä muuten osui maaliskuun alkupuoliskolle paljon! Kun Pyhä Express ei kovan tuulen vuoksi pyörinyt, kiipesin ja laskin Huttu-Ukon neljä kertaa. Verttiä taisi tulla kaikkiaan noin 700 metriä.

Takkala keli

Takkala keli

Hiihdonopettaja Tommi istuu työpäivät Pyhätunturin hiihtokoulun toimistossa ja hoitaa kausivastaavan velvollisuuksia. Jos ei ole myynyt itselleen opetusta.

– Mitäs Tommi sinä olet tehnyt menneen parin viikon aikana?
– Mä olen ollut 4 päivää lumiturvallisuuskurssilla ja toiset 4 päivää lautafreestylekurssilla.
– Siinä kaikki?
– Pari pientä randoa koulutusputken jälkeen. Laiskaa siis on ollut.
– No, vielä on onneksi aikaa. Vähän.
– Joo, ihan kohta aletaan treenaamaan oikeasti.

Vastaa