Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Heittäviä nokkia ja hyvää tuomaripeliä

Sappee Finnish Open käynnistyy perjantaina. Kysyimme kilpailun tuomarilta ja new school –hiihdon erikoismieheltä Miika Rissaselta, mitä alan suomalaisessa kärkitapahtumassa on tällä kertaa luvassa.

Millainen tapahtuma Sappee Finnish Openista on tänä vuonna tulossa Miika?

Sappeen Snow Park kehittyy joka vuosi, ja tänäkin vuonna suorituspaikkoihin on tehty huomattavia muutoksia. Sloperadalla hyppyrien alastulot ovat aiempia vuosia jyrkemmät joten myös nokista tulee hieman heittävämmät. Tämä näkyy ilmavampina ja teknisempinä hyppyinä sekä tuntuu kilpailijoille vähentyneenä polvien jomotuksena. Radan alaosan jibautusosastoon yritämme joka vuosi keksiä tuoreita ideioita, ja ne yleensä hahmottuvat vasta paria päivää ennen kisaa. Huipun edustan jamisessioiden korneri vaihtuu QP:iin.

Suorituspaikoista vastaa Sappeen vakinainen henkilökunta ja Snow Park-team. Olen myös itse ollut mukana viimeistelemässä parkkia kisakuntoon ja välittämässä tietoa radasta järjestäjien ja kilpailijoiden välillä.

Sappee Finnish Openilla on AFP-pronssistatus. Mitä se tarkoittaa?

AFP:n pronssistatus tarkoittaa, että voittajalle myönnetään 345 – 445 ranking-pistettä, jotka nostavat laskijan sijoitusta AFP:n maailmanlistalla. Hyvä sijoitus listalla on painava merkintä vapaahiihtäjän CV:ssä.

Olet yksi kisojen tuomareista. Millaista linjaa vedätte?

Tuomaroinnin punainen lanka on se, että kyseessä on slopestyle-kisa, joten lasku arvostellaan kokonaisuutena eikä pelkkänä temppujen summana. Myös suorituspuhtaus ja laskun soljuvuus muotojen välillä on olennaista pisteytyksessä. Radan muotojen suhteellisen pieni koko korostaa monipuolisuuden ja luovuuden tärkeyttä. Pelkkä teknisyys ja puhdas suorittaminen eivät siis riitä voittoon.

Millaista osallistujamäärää odotatte?

FO:n ja sen edeltäjien osallistujamäärä on yleensä pyörinyt 60 – 100 kilpailijan välillä. Meneillään oleva olympiakausi näyttää osallistujamäärien valossa suhteellisen hiljaiselta, ellei jopa kaikkien aikojen hiljaisimmalta. Jokavuotisena piikkinä lihassamme ovat lukioiden penkkarit, jotka sitovat vuosittain monta kovaa laskijaa kotikaupunkeihinsa.

Nähdäänkö kisoissa staroja?

FO ei ole koskaan ollut suurten tähtien näyttämö, vaan tulevien tähtien hautomo. Tänä vuonna minua erityisesti ilahduttaa se, että naisten sarjassa ovat mukana lähestulkoon kaikki parhaat kotimaiset kilpailijat, ja Fabulousissa nähtiin jo naisilta huomattava tasonnosto menneisiin kausiin nähden. Pro-sarjan mielenkiintoisia osallistujia ovat muun muassa Rukan stunttimies Henri Immonen ja Suomi-legenda Iisko Heiskanen, joka on aina onnistunut kohauttamaan yleisöä. Novice-sarjassa Tuomas Kivari on seuraamisen arvoinen, tyylikäs nuori laskija.

Olet itse osallistunut Sappeen tapahtumaan myös kilpailijana. Mitkä ovat mieleenpainuvimmat muistosi perinteikkäästä tapahtumasta?

Kilpailijavuosilta ei kovin vahvoja muistikuvia ole jäänyt, koska kaikki keskittyminen meni oman laskemisen kanssa tuskailuun. Tuomaripöydän takaa nähtynä muistettavimpiin suorituksiin lukeutuu ainakin Kalle Leinosen viime vuoden avaushyppy, switch rodeo 360, eli tuttavallisemmin feikkiluuppi, joka on mielestäni kaikessa yksinkertaisuudessaankin ehkä hienoin temppu koko kisan historiassa. Ja mahtuipa samaan laskuun vielä feikki tupla takavoltti japanilla, eli aikamoisen näyttävä lasku kokonaisuutenakin.

Miksi kannattaa heittää sukset olalle ja suunnata Sappeeseen tänä viikonloppuna?

Finnish Open on kauden suurin slopestyle-kilpailukansan kokoontuminen ja tärkeä kurkistus ruohonjuuritason vapaahiihtoon. Osallistumiseen ei vaadita Ski Sportin lisenssiä ja rata on laadukas ja suhteellisen pienikokoinen, joten FO on hyvä tapahtuma erityisesti ensimmäisiä kotikeskuksen ulkopuolisia kisakokemuksia hakevalle laskijalle. Näistä vahvuuksista haluaisin pitää kiinni jatkossakin. Sappeella kilpailemisen pitäisi miellyttävää niillekin joiden tavoitteet eivät ole huipulla.

Mitkä ovat vahvuudet, jos Sappee Finnish Openia vertaa Sotshin olympialaisiin?

Sappeella vesi on juotavaa, vessat yhdenistuttavia ja ravintola Huippukin on aavistuksen Sotšin hintatasoa huokeampi. Kilpailunjohtajamme Kosti Puurunen vetää organisaattorina vertoja Putinille, mutta ainakin toistaiseksi olemme pärjänneet järjestelyissä ilman SUPO:n apua ; )

Vastaa