Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Solvallan SwingHell ottaa randotyypeistä mittaa

SwingHell – Boot Pack Race, kartta
Maaliskuun ensimmäisenä päivänä pidetään Solvallan Swnghillissä mielenkiintoinen randokilpailu nimeltään SwingHell – Boot Pack Race. Kilpailu on Henrik von Bonsdorffin ja Solvallan urheiluopiston vararehtorin Stefan Backmanin ideoima. Miehillä on yhteinen visio Nuuksion alueesta Espoon Chamonixina eli paikkana, jossa ns. vuori- ja seikkailulajeja voidaan harrastaa Etelä-Suomen mittakaavassa.

”Rinteessä on perinteisten ratalaskijoiden, jibbailijoiden ja turistien lisäksi paljon vapaalaskuporukkaa. Rinnettä vastapäätä järven toisella puolella taas pyörii jääkiipeilijöitä ja tienvarressa kiivetään kalliota. Maastossa pyörii erilaista retkeilijää, suunnistajaa, partiolaista ja yhä useammin myös vapaalaskijaa. Nuuksiossa järjestetään jo mm. Classic Trail Marathon, Solvalla marssi/NouXTreme-juoksu, sekä HCC:n MTB-tapahtuma Nuuksion Pitkäjärven ympäriajo”, kertoo Henrik von Bonsdorff vision taustoista.

SwingHell – Boot Pack Race järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

”Tämä eka vuosi menee kokeiluna, mutta kyllä tästä perinne tehdään. Meillä on myös urheiluopiston rantasauna lämpimänä, joten hikisenä ei tarvitse lähteä tienpäälle, ja saunaoluetkin voi ehkä hörpätä. Naisille on oma sauna.”

Kisarata kierretään 13 kertaa, ja kierrosten yhteenlasketuksi korkeuseroksi tulee 1 000 metriä. Kilpailu alkaa nousulla ja maaliin tullaan viimeisen kierroksen nousuosuuden tullessa täyteen. Kilpailun kokonaiskestosta voi toistaiseksi heittää vain arvailuja.

”Tuota rinnettä porukka on hyvälumisina talvina kivunnut puuterin perässä tosi ahkerasti, mutta ei ole tullut kelloa katsottua. Kaveri veti yhtenä päivänä lauta kainalossa 20 kertaa kävellen ylös. Luulen, että alle kahden tunnin mennään.”

Von Bosdorff arvelee, että paikalle tullaan kilpailemaan tosissaan, jopa hampaat irvessä, mutta kuntosarjassa voi vetää rauhallisemmin.

”Urheiluopisto, joka on testaamisen ja valmentamisen erikoisosaaja, tekee tässä ’eläinkokeen’ ihmisillä. Kyllä tarkoitus on kilpasarjassa todellakin katsoa, miten porukka pystyy vetämään sykkeet tapissa. Mukaan halutaan eri lajien edustajia, ja on mielenkiintoista nähdä, miten joku kestävyysurheilija pärjää, kun radalla on näinkin paljon vertikaalia ja kevyiden tossujen sijaan raskaat varusteet. Meille tullee kilpasarjaan etäluettavat sykemittarit. Kuntosarjassa kyseessä on sitten itsensä voittaminen eli siinä saa vaikka pysähtyä evästelemään, jos siltä tuntuu. Aikaa otetaan kuitenkin kaikissa sarjoissa.”

Kisa on herättänyt tähän mennessä mukavasti kiinnostusta, ja osallistujia odotetaan paikalle ainakin kymmenittäin – Finlandia-hiihto –tyyppistä tuhansien kilpailijoiden joukkoa Solvallaan ei edes havitella.

”FaceBook-palautteen perusteellla kiinnostusta tuntuu olevan, ja osallistujamäärä on rajattu ruuhkan välttämiseksi maksimissaan sataan kilpailijaan. Kokonaisarviota osallistujien määrästä on kokemuksemme mukaan tosi vaikea tehdä, mutta kun kohderyhmä ei ole ainoastaan aktiivilaskijat vaan myös suunnistajat, pyöräilijät, maastojuoksijat, maastohiihtäjät ja urheiluopistojen opiskelijat, toivomme, että saadaan hyvä porukka kasaan.”

SwingHell-kisan säännöt pitävät huolen siitä, että kisoissa menestyminen perustuu kuntoon eikä välineurheiluun.

”Olemme rajanneet välineet ns. peruslasketteluvälineisiin, jotta mahdollisimman moni voisi osallistua. Käytännössä voi siis hakea välineet vaikka vuokraamosta ja osallistua. Suksille on vähimmäismitta, jotta kukaan ei voi kikkailla bleideillä. Maastohiihtosuksien ja sauvojen käyttö on myös kielletty. Tarkoitus on, että välineillä ei saisi etua.”

Solvallassa ei käytännön syistä ole näkynyt vielä treenaajia randokisoja ajatellen, mutta tilanteeseen saattaa tulla muutos jo lähipäivinä.

”Lumitilanne on ollut semmoinen, että hiljaista on ollut, mutta tilanne varmaan muuttuu nopeasti. Swinghill on siitä vekkuli hissihiihtokeskus, että siellä näkee aina lihasvoimalla nousijoita. Jotkut testaa välineitä, jotkut hakee kuntoa, ja tietysti jos on tullut lunta, niin ekat on siellä vetämässä jo ennen hissien aukeamista”, von Bosdorff sanoo.
SwingHell – Boot Pack Race, kartta

Nousureitti (punainen viiva) kulkee kilparinteen jyrkempää reunaa ylös lähtötornin juurelle ja laskureitti (sininen viiva) kulkee perherinteen pidempää ulkoreunaa pitkin alatasanteelle.

Linkki kisasivuille, josta löytyy tarkemmat tiedot hyväksyttävistä välineistä, ilmoittautumisesta ja muista kisaan liittyvistä asioista: http://www.swinghill.fi/bootpackrace/

Vastaa