Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Talven paluu toi metsälaskukelit Lappiin


teksti ja kuvat: Mikko Lampinen

Vesikelit ovat viimein päättyneet pohjoisessa. Uudenvuoden vaihteen lämpimien ilmojen ja vesisateen ansiosta pohjat ovat jämähtäneet varsin hyviksi, eikä kiville ja kannoille rysähdä helposti takamaastoissa. Nyt muutaman päivän jatkuneet pienet lumisateet ovat tuiskuttaneet paikoin kovan pohjan päälle varsin mukavat laskuolosuhteet.

Kävimme lauantaina Ylläksen lähellä sijaitsevalla Kesänkitunturilla skinnailemassa ja tsekkailemassa olosuhteita. Yllätyimme positiivisesti, ja saimme puurajassa erittäin hyvää hiihtoa. Kivillekään ei laskettu pahasti missään vaiheessa. Puurajan yläpuolella olosuhteet ovat heikommat. Lunta löytyy, mutta tuuli on putsannut irtolumet, joten lumi avomaastossa on melkoista pahvia.

Laskimme ensin Pirunkurun ympäristössä pari hyvää vetoa. Koska topissa on aina suotavaa käydä kurkkaamassa, niin nykäisimme kolmannen nousun umpisumuiselle tunturin huipulle. Siellä meininki oli hyvä, mutta lumi huonoa. Vaikka valon määrä on pohjoisessa kasvanut kovaa kyytiä, alkoi pimeys tehdä iltapäivästä tuloaan. Viimeinen lasku alas parkkipaikalle tehtiin otsalamppujen lisävalaistuksella.

Kaiken kaikkiaan päivä oli erittäin onnistunut, ja seuraavien lumisateiden jälkeen on odotettavissa jälleen hyvää laskua metsän suojissa. Kesängin ja Ylläksen takamaastoista paremmin juttua Huipun seuraavassa numerossa.

Ensi viikon ennusteet näyttävät pohjoisessa myös erittäin hyvältä. Alkuviikosta on luvassa lisää lunta. Loppuviikkoa kohti ilma alkaa rajusti kylmentyä, joten sukset alle ja mäkeen.

Täältä ennusteita pohjoiseen muutamaan kohteeseen:
http://www.foreca.fi/Finland/Kolari/Yllasjarvi
http://www.foreca.fi/Finland/Levi
http://www.foreca.fi/Finland/Pyhatunturi

Ulkomaisiin keskuksiin ennusteet Huipun uudesta sääpalvelusta:
http://huippufreeride.fi/saa/


Vastaa