Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Raportti Alpeilta: Takamaastoissa vaaran paikat


Talvi alkoi Alpeilla synkissä merkeissä. Pitkän odottelun jälkeen huonoille pohjille satanut lumi on vyörynyt alas vaarallisen herkästi. Takamaastoihin ei paikoin ole asiaa pitkään aikaan. Zillertalissa Itävallassa huolenaiheet sentään ovat toiset: sukset kolisevat kivikossa, kun sateet ovat kiertäneet laakson toistaiseksi kaukaa. Seuraavassa Ode Siivosen, Antti Leukun ja Marko Ikävalkon tilannekatsaukset Ranskasta, Sveitsistä ja Itävallasta.

Ode Siivonen, vuoristo-opas, Chamonix:
”Kelit ovat tosi vaaralliset. Megahuonot sokeri-/fasettipohjat nollarajan yläpuolella. Pitäisi kuulemma dumpata yli 2 metriä lunta, että ne pohjat kestäisivät.”

”Dumpit sinänsä eivät ole olleet erityisen isoja, mutta pohjat ovat niin paskat, että ne tappaa. Vyöryriski oli Grands Montetsilla (Argentièren kylässä) eilen 4. Kaikki hissit eivät ole auki.”

”Parin tonnin kieppeissä ja varjon puolella pohjat ovat sellaiset, etteivät ne tule sitoutumaan pitkään aikaan. Niitä joutuu ehkä varomaan koko talven. Tällaisia paikkoja ovat esim. Aiguille du Midin väliaseman metsien yläosat.”

Antti Leuku; vapaalaskija; Andermatt, Zermatt ja Disentis:
”Andermattissa toppihissi aukesi perjantaina iltapäivällä, eli heti seuraavana päivänä dumpin jälkeen. Vyöryjä näkyi tosi paljon. Pistöörit oli pommittaneet tosi tarkasti seinät, jotka olivat rinteiden yläpuolella. Kyllä niistä oli ropissut lunta alas. Siellä oli lunta tullut noin metri, ennen dumppia ei vissiin pohjia pahemmin ollut. Kaikki vyöryt olivat tulleet pohjia myöten. Laskettiin yksi mäki paikallisen oppaan kanssa, joka sanoi, ettei ole vielä mitään asiaa bäkkäreille suhailemaan. Toinen opas sanoi, ettei lähtisi viemään asiakkaitaan käytännössä mihinkään. Me hiihdettiin rinteiden vierustoja, ja kaikki muutkin näyttivät ottavan aika iisisti.”

”Lauantaina käytiin Disentiksessä, missä oli toppihissit kiinni, mutta en tiedä johtuiko se vyöryistä vai tuulesta.”

”Zermattista tultiin juuri. Siellä oli puolestaan helvetin hyvää metsälaskua, mutta vyöryjä tosi paljon.”

”Hissit ovat auenneet normaalisti, mutta kyllä olosuhteet on vaarallisemmat kuin normaalisti dumpin jälkeen. Siellä on kai sokerilunta juuri sataneen lumipatjan alla. Itseä ei huvita ottaa mitään turhia riskejä tällä hetkellä. Suhaillaan rinteiden sivuja.”

Marko Ikävalko, vapaalaskija, Zillertal:
”Omat arvioni ovat vielä aika heikkoja, sillä olen ollut mäessä vasta päivän. Suuret dumpit ovat kuitenkin kiertäneet Zillertalin, ja lunta on toistaiseksi tosi vähän. Vyöryvaara on 3. Pohjat ovat yhtä huonot kuin muuallakin, mutta uutta lunta ei ole satanut päälle. Hisseillä ei ole erityisiä lisävaroituksia näkynyt, eli täällä normimeininki. Uutta lunta on lupailtu sunnuntaiksi.”

2 kommenttia kirjoitukseen “Raportti Alpeilta: Takamaastoissa vaaran paikat

  1. Eilen törmättiin pistööriin Chamonixissa florian hissin yläpuolella. Oltiin menossa cold de berardille. Pistööri tutki lunta okulaarilla eikä vaikuttanut kovin tyytyväiseltä. Siinä tovin jutusteltuamme kävi aika selväksi, että pohjois seinämät on todella vaarallisessa kunnossa. Kuulemma koko Chamonixin alueella aikalailla sama juttu, että pohjois seinämät vyöryy ihan itsekseen. Col de berdardin perus laskulla näkyi useita vyöryjä jotka olivat lähteneet laskijan oikealta ihan ylhäältä ja olivat vyöryneet pohjalle saakka vieden lähes kaikki lumet mukanaan. Lunta on muutenkin aika rajallinen määrä, että kiveen pystyy laskeen edelleen tosi helposti.

  2. Virheellistä tietoa. Täällä Alpeilla on kaikki alles klar. Raporttini Zell am Seen talviurheilukeskuksesta:

    Kaikkialla vähintään noin 20 cm kerros lunta, joka on kiinteämpää kuin sementti useimmilla suomalaisilla rakennustyömailla. Lumi on sitoutunut jo lumitykin ja maan puolivälissä. Täällä pistöörit nuokkuu huttessa ja ne jotka ovat tajuissaan saattavat tutkia yhdellä tai jopa kahdella luupilla jägatee-reseptejä.

    Hissit auenneet ja sulkeutuneet normaalisti. Usein ennen kun olen edes hereillä ku aukeavat. Vyöryriskiä ei näkyvillä hissiasemilla, eikä muutenkaan saatavilla, liekö kapitalistien salajuoni hissilipputulojen maksimoimiseksi?

    Sama toistui kun laskin suljettua siirtymää ja lumi loppui keskellä metsää. Jouduin kävelemään loppumatkat ja hikoilinkin. Nauroivat kun reklamoin lippukassalla tästä merkittävästä puutteesta. Noh, hymy hyytyy kun usutan suomen kuluttaja-asiamiehen näiden kapitalistikonnien perään. Myös esitekuvat vahvasti harhaanjohtavia, mitään pulverscheetä täällä ei ole kuin postikorteissa.

    Ainoa potentiaalinen vaara on törmätä kylillä aamuyöllä joukkoon hollantilaisia tai englantilaisia viikkoturreja. Siellä ne ulvoo mun parvekkeen alla soidinhuutoaan viinan pirun riivaamana ja oksentaa mun portille.

Vastaa