Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


JAMS vetää lavalla ja rockereilla


kuvat: Mikko Lampinen

Hiihdon harrastajia pidetään monesti yhden asian ihmisinä, mutta mielikuva on ainakin joissakin tapauksissa väärä. Tästä on hyvänä esimerkkinä rock-cover-bändi JAMS, jonka jäsenet voisi yhtä hyvin yllättää vuorilta, kuin bänditreeneistä tai keikalta.

Lajeista löytyy yhteisiä piirteitä ja jotain tyystin toisistaan poikkeavaa.

”Hiihtäessä saa olla ulkona, soittaminen tapahtuu useimmiten pimeässä kellarissa”, kärjistää yhtyeen laulaja Janne Pesonen.

”Toisaalta, kummassakin lajissa joutuu tekemään hirveästi töitä päästäkseen jollekin tasolle.”

Pesosen musiikkiharrastus alkoi jo lapsena, mutta mies on ehtinyt työskennellä useamman vuoden ajan myös hiihdonopettajana ja oppaana, Suomessa ja Alpeilla. Musiikillisiin esikuviin kuuluvat Eddie Vedder, Ronnie James Dio ja Dave Grohl.

Bändin kitaristin, parhaillaan Australiassa surf-lomaansa viettävän Antti Kunnaksen kanssa Pesonen on ehtinyt soittaa yhdessä 8 vuotta Second Chance -bändissä, joka on kiertänyt mm. Lapin hiihtokeskuksia. JAMSin basistin Sami Sarsaman ja rumpalin Miika Kasken kanssa yhteinen kokoonpano syntyi vuosi sitten.

”Nykyinen bändi on monen yhteensattuman summa. Sain kotona nurkissa pyörineet rummut Jannen ja Antin treenikselle pari vuotta sitten, ja aloin soitella silloin tällöin omaksi ilokseni. Toisaalla olin houkutellut Samia pari vuotta bassokaupoille. Se ihme nähtiin monen läheltä piti -tilanteen jälkeen loppuvuodesta 2012”, kertoo bändin syntyhistoriasta rumpali Miika Kaski, jonka ensikosketus bändihommiin tapahtui 90-luvun alussa.

Ylä-asteikäisestä rockia soittanut Sarsama puolestaan osti keski-ikäisten miesten terapiaksi kutsumaansa yhtyettä varten basson 20 vuoden soittotauon jälkeen.

”Urheilu vei mennessään, rock-ura sai jäädä”, kertoo aikanaan Wild Rose –kokoonpanon kanssa sinkun äänittänyt Sarsama hiljaisen kautensa taustoista.

”Kyllä se on takaraivossa harmittanut koko ajan. Aktiivinen kuulija olen kuitenkin ollut jatkuvasti. Tykkään käydä live-keikoilla katsomassa erityyppisiä esiintyjiä. Musiikki on tärkeää elämässäni muutenkin, se fiilis jonka siitä saa.”

Kaikilla bändin jäsenillä on kunnialliset leipätyönsä. Yhteistä treeniaikaa on kerran viikossa. Ennen ensimmäistä keikkaa marraskuussa tahti oli kovempi, mutta harjoittelu kannatti.

”Kai me aika monet yllätettiin positiivisesti. Jengi oli hyvin mukana. Oli siistiä päästä esiintymään, koska yleisöhän tässä on se juttu”, sanoo Sarsama.

Ohjelmistossa oli mm. Nirvanaa, CCR:ää, Neil Youngia ja ZZ-Toppia. Lava-show oli maltillinen, kellään ei ollut Kiss-naamioita.

”Biisit valikoituu sen mukaan, miten ne saadaan yhdessä soitettuna toimimaan”, kommentoi Kaski soittolistaa.

Pesosen mukaan ohjelmiston määrää loppupeleissä hänen äänialansa. Muuten bändi on demokraattinen. Jokainen saa sanoa, mitä ei ainakaan soiteta.

Tulevaisuudessa bändi hioo taitojaan entisestään. Pesosen haaveisiin kuuluu myös hiihtokeskuskiertue. Illalla keikalle, aamulla mäkeen.

”Soittaminen säännöllisesti on itsessään jo hyvä tavoite. Kaipa se maali on parempi bändinä soittaminen itsensä kehittämisen lisäksi. Toisaalta, soittaminen on tällaisella kaveriporukalla erittäin terapeuttista kiireisen arjen keskellä”, sanoo Kaski.

”Ainakin me ollaan Suomen halvin bändi”, arvelee Sarsama, joka vihjaa, että olisi joissain olosuhteissa voinut maksaa itse päästäkseen keikalle soittamaan.

Kaikki bändin jäsenet pitävät yhtyeensä ansiona yhteistyötä – treenikämpillä ja vuorilla. Pesosen mielestä hyvällä, samantasoisella porukalla hiihtäessä kommunikointi toimii parhaimmillaan niin hyvin, ettei tarvita edes sanoja. Sama pätee toimivaan bändiin.

”Minusta hiihdossa ja soittamisessa ryhmässä toimiminen on se hieno yhteinen juttu. Touhutaan porukalla, ja kaikilla on tontti jonka hoitaa. Molemmissa hommissa myös omien rajojen tunnistaminen on tärkeä pointti. Hiihtohommissa riski kasvaa, kun omat rajat lähestyvät. Soittohommissa omien rajojen ylittäminen tarkoittaa sitä, että musiikki alkaa kuulostaa hirveältä”, Kaski kiteyttää.

Vastaa