Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Antti Autti: Takaamaastosta halfpipe-finaaliin


kuvat: Jani Kärppä

Melkein kolme vuotta backcountry-laskuun keskittynyt lumilautailija Antti Autti teki Rukan maailmancupissa yllättävän paluun kisalaskijana, ja selviytyi suoraan halfpipen finaaliin. Takanaan Antilla oli viikon mittainen lumikouru-treeni Rukalla.

Kisamenestystään Antti selittää sillä, että ennen takamaastoihin siirtymistä hänellä oli takanaan 10 vuoden ura kisalaskijana. Vertausta polkupyörällä ajotaidon (”opi kerran ja osaat aina”) ja halfpipen laskemisen välillä Antti pitää kuitenkin hivenen ontuvana.

”Ottaa aikansa, ennen kuin tauon jälkeen uskaltaa laskea lujaa kovalla lumella.”

Kilpailu-urallaan mm. X-Gamesien voiton ja MM-kultamitaleja saavuttanut Autti osoitti kokeneisuutensa myös kisarunin valinnassa.

”Pyrin laskemaan mahdollisimman kliinisti ja isosti. Kokemukseni pohjalta tiedän jo, mitä FIS-raati arvostaa.”

Laskussa nähtiin Bs540, Fs1080, cab720, fs air ja fs alley cop 540. Antti sanoo tasonsa riittäneen finaaliin, mutta suhtautuu varauksella mahdollisuuksiinsa jatkossa.

”Olen oman laskuni kohdalla nyt niillä rajoilla, voiko tasoa enää nostaa. Olen lähinnä treenannut vanhat temput takaisin. Yleensä finaalissa nähdään uusia trikkejä, joita esimerkiksi Markuksella (Malin), (Ilkka-Eemeli) Laarilla ja Korven Jannella on hallussa varmasti”, Antti viittaa muihin kisoissa nähtyihin suomalaislaskijoihin.

Antin lisäksi Laari ja Korpi lunastivat niin ikään paikkansa suoraan finaalissa. Vaikka mustana hevosena kisaan lähteneen Antin menestys jatkuisi loppukilpailussa, hän arvelee vierailunsa kisa-areenoille jäävän lyhyeksi.

Tammikuussa jatkuvat kaksivuotisen ”Approach & Attack”-elokuvan kuvaukset Japanissa, Alaskassa ja Norjassa.

”Joo, ne ovat kolme tärkeää lokaatiota tällä kaudella. Etenkin Japanista haemme diipimpää, enemmän kulttuuriin keskittynyttä otetta.”

Miltä kisatouhu tauon jälkeen ylipäätään näyttää?

”Se ei ole muuttunut mihinkään. Lopetin kisaamiseen aikoinaan siksi, että halusin laskea enemmän ja myös nauttia laskemisesta.”

Ehkä osan Antin kisamenestyksestä selittää lajiin otetun välimatkan tuoma rentous.

Kimmokkeena Rukan maailmancupiin osallistumisessa oli kotikisojen buustaaminen (”On siistiä osallistua kotikisoihin. Onhan se kivempi, jos finaalissa nähdään neljä suomalaista eikä kolme.”) ja junioreiden kannustaminen lajin pariin. Arkipäiväisempiä syitä olivat hyvät keliolosuhteet ja laadukkaaksi osoittautunut Rukan kouru.

”Jos Rukan halfpipe olisi ollut huono, en olisi laskenut ollenkaan”, Antti toteaa.

Antin mielestä kisalaskijan uralla ei voi pistäytyä, siellä tulisi olla koko kausi. Silti, kysymykseen siitä, nähdäänkö miestä koskaan enää numerolappu rinnassa, vastaus ei ole ainakaan yksiselitteisesti ei.

”Eihän sitä koskaan tiedä.”

Päivitys 13.12.2013: Antti Autti otti Rukan maailmancupin finaalissa hienosti neljännen sijan.


Antti Autti, halfipipen finaali 13.12.2013

Antti Autti, halfipipen finaali 13.12.2013

Tags: , , ,

Vastaa