Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Joulukuun kurulaskua

Teksti & kuvat: Mikko Lampinen video: Juha Hautsalo (kännykkäkamera)
Päivitys 5.1.2014: Lopussa Arto Majavan video Lyngenin kaamoksesta.

Pohjois-Norjassa on tällä hetkellä vuodenaikaan nähden hyvät lumiolosuhteet. Tein itsenäisyyspäivän aikoihin lyhyen visiitin Lyngenin kaamokseen Ape Majavan, Juha Hautsalon ja Miikka Laakson kanssa. Miehet olivat olleet alueella jo muutaman päivän, ja olivat saaneet hyvän kuvan vallitsevista olosuhteista. Ankarat tuulet olivat piesseet lumen kovaksi aukeilta kentiltä, mutta suojaisissa kuruissa lumi oli säilynyt hyvänä. Pääsimme siis avaamaan kurulaskukauden.

Menomatkalla auton lämpömittari laski – 40 asteeseen, joten odotettavissa oli arktista randonnee-hiihtoa pimeydessä. Onneksi pakkaslukemat Norjassa, meren läheisyydessä, olivat huomattavasti säädyllisemmät.

Ensimmäisen aamun mäki Tromssan tien läheisyydessä.

Ape nousee kurua ja Juha päivittää tilannetta someen.

Miikka ja Juha lähestyvät solaa.

Juha Hautsalon ensimmäisiä käännöksiä alas solasta. Kello on 12.30 paikallista aikaa.

Yläfemmat autolla hyvän laskun jälkeen.


Illemmalla pakkanen kiristyi ja kämpän pihasta näkyivät upeat revontulet.

Seuraavana aamuna suuntasimme pitkän pohdinnan jälkeen tarkastamaan Lyngseidetin ja Svensbyn välissä sijaitsevan Sultindenin hienoa etelän puoleista kurua. Kuvassa Ape ja Juha skinnaavat kohti kurun suuta.

Ylös könyämistä hienoissa vuonomaisemissa.

Ape nousee viimeiset metrit ylös tuulen hakkaamalle huippuharjanteelle.

Dry skiing -hiihtoa parhaimmillaan. Laskun aloitus harjanteelta kohti kurua oli kivikovaa lunta ja sidesteppausta piikkikivien seassa. Ape on kuvassa kapeassa kruksissa, jonka jälkeen päästiin sisään kuruun ja hyvälle lumelle.

Juha pöllyttää alas kurun yläosassa.

Ape kurun alaosassa.

Hyvä mäki ja hyvä meininki. Kamat kasaan ja takaisin kohti Suomea ja pakkasia.

Päivitys 5.1.2014: Arto Majavan video reissusta.

Tags: , , ,

5 kommenttia kirjoitukseen “Joulukuun kurulaskua

  1. Kateltiin kaverin kanssa samaa kurua monta kertaa. Fjellheisenin nurkalta kun tuli isovyöry itekseen alas. Samassa ilman suunnassa..Laski tehokkaasti kuumetta Maritindenin suhteen.. Täällä on tullu nyt 2 päivää vettä.. :-\

Vastaa