Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Jätemäen lokapojat


teksti, kuvat ja video: Tomi Tähti Kuvassa: Eero Saarela

Malminkartanon mäki (Helsingin korkein kohta, 90 metriä merenpinnasta) on tarjonnut jo pitkään pakopaikan monelle vauhtia ja vaarallisia tilanteita rakastavalle.

Helsingin luoteisnurkassa sijaitsevalla mäellä on nähty Suomen eliittiä monista lajeista harjoittelemassa ja harrastamassa. Malminkartanon mäki tarjoaa ydin-Helsingin pisimmät laskut niin suksille, laudoille kuin pyörillekin.

Lisäksi paikalla käy aktiivisesti varjoliitäjiä ja muita ilmailu-harrastajia, unohtamatta tietenkään erilaisten palloilu- ja luisteluseurojen treenaajia.

Omasta mielestäni mäen henkeen eniten omistautunut porukka on dh-kuskit eli alamäkipyöräilijät. Silloin kun muut ovat pitkän aikaa huilanneet tv:n ääressä syysiltoina, alkaa jättärillä tapahtua, kun lokapojat ryömivät ulos koloistaan!

Aktiivi-porukka on vaihdellut vuosien varrella, kun uusia ja vanhoja käyttäjiä tulee ja menee. Tällä hetkellä homma pyörii 5 – 8 kaverin työpanoksella.
Kesäisin ajettavia reittejä on kolme: a-linja, oranssi ja hissilinja; kaikki noin 45 s – 1 min ylhäältä asti laskettuna. Talvisin voi joutua tyytymään yhteen linjaan, riippuen omasta ahkeruudesta.

Reittien vaikeusaste vaihtelee helposta ”ei saa kämmätä” –tasoon, mutta jokainen reitti on silti ajettavissa. Kaikkiin ns. vaikeisiin paikkoihin löytyy myös chickenline.

Luontoäiti ei päästä Malminkartanon laskijoita ihan helpolla. Kesäsin on niittohommia ja reittien yleistä kunnostusta. Talvisin puolen metrin dumppi on alamäkipyöräilijän näkökulmasta katsottuna maltsussa ja tietää viiden tunnin lumitalkoita. Mitä sitä ei harrastuksensa eteen tekisi?

Iso kiitos siitä, että linjat pysyvät auki, kuuluu pienelle joukolla aktiivisia ajajia. Heidän voimillaan saatiin pidettyä mäki viime talvenakin 80 % ajasta ajettavassa kunnossa.

Itsellä tämän videopätkän kuvailut lähtivät käyntiin niin kuin melkein kaikki muutkin projektit – loukkaantumisen aiheuttamana. Matsku on pääosin alkutalvesta, mutta väliin mahtuu muutama klippi tammikuultakin. Sen jälkeen sitä pääsikin itse takaisin ajamaan.


Tags: , ,

4 kommenttia kirjoitukseen “Jätemäen lokapojat

  1. Huamena kokeileen jos vaan keli sallii :) muutin Treeltä Vantaalle 5kk sit eli mukaan vaan jos on keliä ei täältä ketään ajajia tunne

  2. Nastat vaan alle ja menoks! Melkee hauskempaa hommaa talvella kun on liukasta ja saa korjailla luistoja vähän välii! :D Dh maltsun jättäri ryhmästä voi huudella ajoseuraa!

Vastaa