Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Koko talvi kesähiihtoa

Sogndal
Tromsø Enduro -maastopyöräkilpailun järjestäjänäkin tunnettu Juha ”Toke” Tolvanen on 33-vuotias palomies ja sairaankuljettaja. Alun perin mies on kotoisin Jyväskylästä, mutta hän ehti asua Tromsøssa kolme mielestään erittäin hienoa vuotta, ja koluta lähistön vuoria kesät ja talvet. Nyt Juha on muuttanut Norjassa huomattavasti etelämmäksi, perinteisesti kesähiihtokohteiksi mielletyille alueille, ja valottaa ensivaikutelmiaan uuden asuinseutunsa hiihtomahdollisuuksista.

Juha harrastaa talvisin splitboardilla laskua, sponsorinaan Furberg Snowboards. Muuton myötä, hissilaskumahdollisuuksien parantuessa, laiskuus saattaa iskeä ja ”tavallinen” lauta saattaa tulla tutummaksi.

Millainen muuttomatka sinulla on takana Juha?
Muutin Tromsøsta Sogn og Fjordanen ytimeen Byrkjeloon. Byrkjelo taitaa olla jossain Tampereen ja Lappeenrannan korkeudella. Tromsøsta on etäisyyttä Sogn og Fjordaneen ja Byrkjeloon 1 610 km.

Mitkä ovat ympäristön keskeiset erot Tromssan ja Sogn og Fjordanen välillä?
Eroja löytyy ainakin vuorien koossa. Sogn og Fjordane ja sen viereinen lääni Oppland pitävät sisällään Norjan isoimmat vuoret. Täällä on myös paljon isommat jäätiköt, ja lunta sataa eniten koko Norjassa. Ilmasto on siis hyvin kostea. Joku sanoi, että sademäärät ovat sitä luokkaa, että Sogn og Fjordane voitaisiin merkata sademetsäksi. Lumi on kuulemma myös stabiilimpaa, koska se ei tule niin usein tuulella. Pohjoisessa sateet tulevat tuulella melkeinpä aina.

Etelässä myös metsät on vehreämpiä ja puut isoja. Metsälasku täällä on kuulemma Norjan parasta. Kuka sen tietää missä se on parasta, mutta varmasti hyvää laskua löytyy… Yksi kanukki sanoi, että tämä paikka ei paljon eroa Kanadasta, joten ehkä se pitää paikkansa. Koska tänne tulee Whistleristä hiihtopummeja joka kausi, niin jotain erikoista paikassa täytyy olla.

Onko valon määrä merkittävästi parempi nyt alkukaudesta, kuin Tromsøssa?
Valoa on paljon enemmän kuin Tromsøssa, koska täällä ei ole kaamosta. Paikalliset kehuivat, että joulukuussa on tapana laskea auringonvalossa putikkaa, saa nähdä…

Millaisia laskupaikkoja Byrkjelon lähellä on?
Sunnmøren alpeille minulla on ajomatkaa reilu tunti. Siellä eivät 50 cm dumpit ole mitenkään epätavallisia. Lumi tulee sinne vähän kosteampana mereltä. Sogndalsfjella on kuuluisa suurista lumimääristään, ja lumi on myös laadultaan erinomaista, kevyttä ja kuivaa. Yhtenä faktorina toimii Jostedalin jäätikön läheisyys. Strynissä on myös yleensä hyvä, stabiili talvi. Lisäksi siellä saa laskettua jopa 1 800 vertikaalimetrin laskuja. Näiden lisäksi Jotuheimen on aika lähellä. Kaiken kaikkiaan täällä on rajattomat mahdollisuudet laskutouhuihin. Jostedalsbreenin jäätikön takia Sogn og Fjordanen ympäristö kerää paljon lunta.

Stryn edustaa Suomalaisille lähinnä kesähiihtopaikkaa. Mitä hissihiihtomahdollisuuksia ympäristössä on tarjolla talvisaikaan?
Hissilaskumahdollisuudet ovat hyvää luokkaa. Puolentoista tunnin ajomatkan päässä Sunnmøressä sijaitsee Stranda, mikä on kuulemma Pohjoismaiden ”paras” keskus. Ørsta, joka on tunnin ajomatkan päässä, on pieni keskus, mutta siellä on älyttömän hyvät freeride-mahdollisuudet. Lisäksi löytyy monia muitakin hyviä keskuksia, kuten Jølster ja Hodlekve, mistä löytyy kuulemma Norjan parasta hissimetsälaskua.

Monelle tuttu kesäkeskus Stryn sijaitsee myös lähellä. Stryn tarjoaa hyviä laskuja myös talvella. Talvi Strynissä on usein stabiili ja lunta tulee paljon. Kausi alkaa yleensä joulusta ja loppuu kesäkuuhun. Ja sitten on tietenkin kesähiihtoa, eli mahdollisuuksia hissilaskuun löytyy niin kesällä kuin talvella.

Onko laakson pohjilla yleensä talvella paljon lunta?
Monet laaksot sijaitsevat aika korkealla, joten lunta voi tulla ihan älyttömästi. Rannikolla laaksojen lumimäärät sitten vaihtelee kelien mukaan. Esimerkiksi Sunnmøressä kelit vaihtuvat nopeasti.

Pääseekö siellä jo laskemaan?
Täällä on ilmeisesti laskettu jo lokakuun alussa. Ensi viikonloppuna on tarkoitus lähteä kokeilemaan lautaa. Sognefjelletille on ennusteen mukaan tulossa aika hyvä määrä lunta.

Onko freeride-kulttuureissa eroja etelän ja pohjoisen välillä?
Enemmän hissejä tarkoittaa yleensä sitä, että myös kovatasoisia laskijoita löytyy. Tromsøssa oli enemmän topptur-porukkaa, täältä löytyy enemmän hissi-freeraidereita. Tromsøssa ei ollut hissihiihtokulttuuria oikeastaan lainkaan.

Millaista sakkia nykyisillä kotikonnuillasi majailee?
Täällä majailee aika kovatasoisia laskijoita, kiipeilijöitä ja muuta ulkoilmaporukkaa. Voi sanoa, että ”filmistara” -laskijoita asuu paljon näillä seuduilla. Yleensä ottaen Sogndal on älyttömän suosittu kaupunki ulkoilmaihmisten keskuudessa. Muun muassa Euroopan paras sisäkiipeilyseinä, hissit, isot vuoret ja lumimäärät vetävät porukkaa tänne. Siksi mekin tänne lähdettiin katselemaan.

Mitä olet ehtinyt tehdä uudella asuinpaikkakunnallasi tähän mennessä?
Paljon haikkireissuja lähivuorille, joogaa, venyttelyä ja fysioterapiaa. Olen kuntouttanut polvea, olkapäätä ja selkää. Tarkotuksena olisi saada kroppa kuntoon ennen joulukuuta.Tietenkin töitäkin pitää tehdä.

kuvat:Juha Tolvanen

Tags: , , , , ,

Kommentti kirjoitukseen “Koko talvi kesähiihtoa

Vastaa