Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Huippu 2/13


Huippu numero 2/13 tarjoaa käsittämättömän hyvää hiihtoa! Lisäksi mukana on sankaritarinoita, hyviä tyyppejä ja asiallista tietoa! Welcome!

Antarctica
”Vauhtimme on ainoastaan 2 – 3 solmua, aallokon kohotessa lähes kymmeneen metriin. Kuvaaminen on lähes mahdotonta – ei merenkäynnin vuoksi, vaan merisairauden. Makuulla on hyvä olla. Lihaksia jomottaa, ja syöminen on vaikeaa. Olo on todella turhauttava ja avuton keskellä Draken salmea.” Hiihdon kuvaaminenko helppoa? Tero Revon ekskursio Etelämantereelle ei ollut lasten leikkiä. Mies selvisi kuitenkin hengissä ja toi tuliaisiksi hienoimmat mahdolliset kuvat.

Baqueira – Beret
Suomi-pojat maailmalla…

”Venäjän rajan tuntumassa asuva Teemu Suojapelto oli tottunut kieliongelmiin ja kiteytti toiveemme suu vaahdossa tiskin yli seuraavasti: Vodka tourist Finlandese, skibum brutal. Kielimuuri aukesi. Saimme ohjeet, joiden avulla löysimme yösijaksi kylän keskustasta Kaurismäki-tyyppisen, plyysillä vuoratun lemmenpesän.” Teksti ja kuvat: Mikko Lampinen

Slopestylen tie olympialaisiin
Kalle Leinonen kertoo miten freestylen kapinalliset kesytettiin arvokisoihin.

”Twin tip -suksi sinänsä ei ollut kuin välinevaihdos. Paljon tärkeämpi muutos tapahtui asenteissa suksilla laskemista kohtaan. Erityisesti lumilautailusta vaikutteita temppuihin otettiin valtavasti, ja pitkälle 2000-luvulle laskuleffoissa vallitsi huvittavakin jatkumo, jossa suksijat lähinnä toistivat saman, mitä lautailijat olivat tehneet vuotta tai kahta aiemmin.

Uutena tuttavuutena suksista haluttiin myös ottaa gräbejä, minkä selittäminen oli aikanaan hankalaa. Ei nimittäin ole mitään universaalia lakia, jonka mukaan suksesta tai laudasta tarttuminen näyttää hyvältä, vaan tyylin arvostaminen oli sekin oppimisen tulos.”

Chamonix – Zermatt, Andreas – Samuel
Vapaalaskijoiden parhaimmistoon kuuluvat Andreas Fransson ja Samuel Anthamatten vertailevat kotikyliensä parhaita puolia.

”Vuoristo-oppaana tienaan osan elannostani viemällä asiakkaita Matterhornille. Kiipeilijälle ja laskijalle se on ainutlaatuinen leikkikenttä, joka on itselleni todella läheinen ja tärkeä. Sitä fiilistä on vaikea ulkopuoliselle selittää kun seisoo Matterhornin topissa. Pohjois-seinä, itäseinä tai Hörnli-harjan kiipeäminen ja laskeminen ovat kaikki tunteita kuohuttavia suorituksia kerta toisensa jälkeen.” Teksti ja kuvat: Tero Repo

Ode
”Se oli Aiguille du Gouterin majan alapuolella olevassa kurussa. Oltiin ylitetty se ja kiivettiin harjannetta siinä vieressä, kun se tulipallo syöksyi alas. Se oli vajaa pari metriä halkaisijaltaan ja veti tulipyrstöä perässään, kunnes katosi palavana jyrkänteen taakse…”

Vuoristo-opas, lumilautailija, extreme-urheilija ja hyvä tyyppi Ode Siivonen ei etsi äärikokemuksia, mutta silti niitä riittää.

Pekka Hyysalon FightBack
Lukekaa tämä juttu, jos meinaatte valittaa turhasta. Pekka on todellinen taistelija ja hyvin kunnioitettava ihminen.

”Olin kuullut hyvää Peksin toipumisesta, enkä ehkä osannut kuvitella, että vielä viisi kuukautta onnettomuuden jälkeen siirtyminen sängyltä pyörätuoliin olisi Pekalle ponnistus. Koko vartalo tärisi, puhe oli hidasta, kaikki arkiset toimet olivat vaikeita. Kasvot olivat ilmeettömät ja lihakset nykivät. Toisaalta, niin tuskaista kuin liikkuminen olikin, hän solmi itse omat kengännauhansa. Hitaasti ja vähän sinnepäin — mutta kaikesta tekemisestä huokui työnteko ja päättäväisyys. Oli hienoa nähdä, että mies ei ollut murtunut, vaan matkalla eteenpäin.” Teksti: Miika Rissanen Kuvat: Petri Kovalainen

Pioneeri
Antti-Jussi Tiitola, 77, on suomalaisen hiihtokulttuurin yleisnero ja nimimies. Tiitola on vienyt telemarkin Norjaan, saunottanut Wayne Gretzkya ja opettanut Jake Burtonin hiihtämään kahdella suksella. Lisäksi hän tuntee suksibisneksen – kenties paremmin kuin kukaan.

” – Whistlerin Western Canadian Championships -kilpailussa ne oli hyvin pahoillaan siitä, että siellä ei ollut ikämiesluokkaa, kun mä menin ilmoittautumaan. Sanoin että it doesn’t matter.”

Tiitola (Karhu-Titanin kehitysjohtaja) vei mestaruuden. Palkintona oli Karhun sukset. – Sanoin, että nää on mun sukset ja annoin ne suoraan toiseksi tulleelle kanadalaiselle.”

Bosnia
Ei unelmien perhekohde varsinaisesti, mutta Nipwitzin pojilla oli Sarajevossa hauskat leikit.

”Ensimmäiset kilometrit vuokratussa pakettiautossa olivat epätodellisia. Pommitettuja taloja, luodinreikiä jokaisessa rakennuksessa ja loputtomasti auringossa hohtavaa, puhtaanvalkoista ja kevyttä puuterilunta. Nipwitzin kuvausmatka tuntemattomaan alkoi heti vaikuttaa lupaavalta.”

Tee se itse -sääennuste
”Jos seisot selkä tuuleen, ja yläpilvet tulevat vasemman käden puolelta, on sää huononemassa eli matala lähestyy. Jos yläpilvet tulevat oikean käden puolelta, sää paranee ja matala loittonee. Jos tuuli maanpinnalla on samasta suunnasta tai vastakkaisesta suunnasta kuin yläpilvien korkeudella, ei välitöntä säänmuutosta ole odotettavissa. Silloin matalapaine ohittaa paikan kauempaa. On syystä ottaa huomioon, että tämä vaatii melko tasaisen tuulen. Puuskaisessa ja suuntaa vaihtavassa tuulitilanteessa sääntö on epäluotettava.”

Oletko keskellä erämaata kaikkien mahdollisten tiedotusvälineiden ulottumattomissa? Tv-meteorologi Mikko Routalan vinkeillä saatat selvitä…

Abisko, Björkliden ja Riksgränsen

Pohjois-ruotsalaisen malmiradan varrella on monta hienoa hiihtopaikkaa.

”Viimeinen lasku metsän halki, sanoo Sara. Aurinko on laskemassa ja valo on pehmeä. Täälläkin horisontissa näkyy vaikuttava Lapinportti. Tunturikoivut viuhahtavat ohi mustavalkoisina laskiessamme alas hissille. Hotellin aulassa istumme lämpimälle nojatuolille kaakaokupit kädessämme, upean panoraamanäkymän eteen. Kylmä ja pilvetön päivä on päättymässä. Aurinko katoaa horisonttiin ja lämpötila laskee.”

Minna Riihimäki
Minna Riihimäki on kuulunut maailman naispuolisten laskijoiden ykköskaartiin jo parin vuosikymmenen ajan.

“Sängyn vieressä on vaatteet ja kevyet valjaat, jotka puen aina sukkahousujen ja housujen väliin. Eteisessä on reppu ja tekniset vehkeet kuivumassa, ja kun ne taas pakkaa, on yleensä kaikki tarvittava mukana. Sitten vielä hymy suupieleen ja päivästä tulee taas varmasti hyvä!”

Superbaana – reittiopas
”Tomastindenin reitti eli Superbaana on Lyngenin niemimaalla sijaitsevan Lakselvtindanen vuorijonossa. Nimi on seurausta reitin suoraviivaisen jykevästä yleisilmeestä ja mahtavasta laskumaastosta. Vain harva lasku Lyngenissä tai muualla on näin selkeä ja yhtäjaksoinen.”

Ape neuvoo, miten sinne mennään ja kuinka sieltä tullaan pois.

Freeride-suksitesti
Ota näistä nyt selvää? No kyllä otetaan.

”Suksen hyvä toiminta-alue on laaja, mutta sen varsinainen tyyppikäännös on ennemminkin pitkä kuin lyhyt. Myös luisuva käännös onnistuu, eikä suksi ala hangoitella vastaan.”

Pyhä
”Kultakeron monipuolisuudesta huolimatta Pyhän todelliset helmet löytyvät kansallispuiston takamaastoista. Noitatunturi, joka kohoaa Pyhän viiden tunturin jonossa keskimmäisenä ja on myös korkein, 540 metriä, oli jo Aale Hakavan ja muiden pioneerien suosikki eivätkä vuodet ole vähentäneet sen suosiota. Nousu Noitatunturiin sujuu leppoisasti Karhunjuomalammelta. Parhaat lumet löytyvät yleensä huipulta Pikkukuruun ja kohti Oravanlammen laavua viettäviltä rinteiltä. Tosin ylintä osaa pääsee vain harvoin kurvailemaan pehmeällä hangella. Lasku Kuorinkikuruun alkaa loivana mutta päättyy jyrkkiin käännöksiin.”

Minä ja minä liikennevaloissa
”Lumiturvallisuuden takeena on hissiyhtiön kuruun asentama paineilmatykki, jolloin lumipatjan asettumisesta on kohtuulliset takuut. Rinnettä hieman jyrkennettiin diskoilemalla huolellisesti edellisenä iltana. Samassa yhteydessä tarkoitus oli hoitaa aamuksi ääriurheilun perusta eli kuolemanpelko. Rinne on alkuun haastava, mutta kauhu ei juuri tunnu. Onko niin, ettei valmiiksi pystyyn kuolleella realistilla ole paljoa hävittävää? Vaimokin halaa vain reissuun lähtiessä, ei takaisin tuotaessa.” Setämiehet testaavat extreme-hiihtoa.

Lisäksi muun muassa: Galleria, Loska.fi, Laskijan vammat ja vakuutukset, Huipun kuvakisa, Kysy Apelta, pro-laskijoiden kamavalinnat, monot ja siteet, naisten varusteet ja Vapaalla. Tervetuloa!

Tags: , ,

Vastaa