Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Markus Malin kehittelee uusia temppuja

markus_malin
Teksti: Ulriika Niemelä Kuvat: FSA

Lumilautailija Markus Malin, 26, on matkalla Uudesta-Seelannista Suomeen. Malin on vuoden 2010 talviolympialaisten halfpipen 11., ja MM-pronssimitalisti vuosilta 2011 ja 2013. Lisäksi Malin kuittasi tänä vuonna X Gamesin superpipen finaalissa kolmannen sijan. Malin pitää tätä sijoitusta uransa tähän asti merkittävimpänä.

Malin vahvistaa omalta osaltaan sitä epämuodollisen rentoa huippu-urheilijakuvaa, joka näyttää muodostuneen lumilautailijoiden ja new school -laskijoiden keskuudessa standardiksi. Hän suhtautuu omaan lajiinsa erittäin kunnianhimoisesti ja on uusimassa paikkaansa talviolympialaisissa, mutta saa kasvavat paineet ja tulossa olevat karsinnat vaikuttamaan pelkästään hauskoilta.

Mitä kuuluu Markus Malin?
”No mitäpä tässä, ritariässä : ).”

Malin on matkustamassa Suomeen ennen aikojaan, sillä joukkuetoverit jäivät vielä Uuteen-Seelantiin treenaamaan. Syy on henkilökohtainen ja kertoo omalta osaltaan jotain Malinin arvomaailmasta.

”Muut jäi vielä vähäksi aikaa laskemaan, mutta meikä tuli kaverin häihin. Ei viitti niitä skippaa, kun toivottavasti semmoisia juhlitaan vain kerran per nenä. Sitten mulla on koko syyskuu vapaata, eikä siinä oikein oo mitään, kun ei pääse laskemaan. Pähkäilin just, että voisin lähtee San Diegoon surffailemaan, kun siellä on Dyen päämaja, niin näkee niitäkin.”

Malin on siis lähdössä hoitamaan sponsorisuhteitaan. Samalla tulee lainelautailtua, muttei mitenkään vakavissaan, mikä Malinin kohdalla pitää todennäköisesti paikkansa vain puolittain.

”Se (surffin aktiivinen harrastaminen) vaatis matkustusta aika paljon. Se on huonompi homma, kun loppuu päivästä tunnit kesken. En nyt mikään hyvä oo siinä surffauksessa, ne on jotenkin aivan erilaisia hommia. Surffauksessa on juttuja mitä pitää osata, ennen kuin pääsee edes siihen laudan päälle. Sitten kun pääsee siihen pisteeseen, että osaa lukea niitä aaltoja yms., ja nouset pystyy siihen, niin sitten sitä vois kuvitella ehkä vähän samanlaiseksi kuin puuterilla lasku. Se on sellaista pehmeen tuntusta ja ihan kuin leijailisit siinä veden päällä ja siitä tulee hiton siisti tunne.”

”Diegossa on kesän parhaat kelit tällä hetkellä, ja ei mulla tässä mitään muutakaan ole, niin miks mä en sinne lähtis? :D”

Malinin kesä kului voimia keräillessä. Se tarkoitti muun muassa golfia ja kavereiden tapaamista kotona Lahdessa, ”kun ei hirveesti kerkee niitä talvella näkeen”, mutta treenattukin on. Malinilla on vuodessa enemmän matkapäiviä, kuin hän jaksaa laskea. Hänen kokemuksellaan maailman lumilautailuhulluimmat maat ovat USA ja Japani.

”Jenkeis on hyvät laskumestat ja sitä kautta sieltä tulee hyviä laskijoita. Siellä on aina mestat ihan tip-top kunnossa. Japskit taas on niin hiton hullui, ettei siinä oo mitää JIITÄ. Ne ottaa sellasii pannui tuol rintees, et ite kattoo aina, et se jätkä oli siinä. Mut ei, kaverit vaan nousee sieltä ja vähän pyörittelee hartioita, kun on just niskoilleen tullu. Sen jälkee hommat jatkuu taas.”

Viime kausi oli Malinille laskullisesti erittäin hyvä ja enteilee hyvää myös alkavaa talvea ajatellen.
”Kimiä lainatakseni sanon, et no parempi kuin ihan paska, hahahaa… No ei vaan, oli kyllä hyvä, että kaikki tärkeet kisat meni hyvin. Hyvä maku jäi.”

Malin kieltää, että olympialaisten läheisyys olisi vaikuttanut treenaamiseen, joka on aika samaa kuin aina ennenkin eli itsensä kunnossa pitämistä. Mutta onko Malin kehitellyt kisoja ajatellen täydellistä runia?

”No onhan siis paljon uusia temppuja joita tekis mieli koittaa… Eli joo, mutta nyt odotellaan että lumet tulis, että pääsis niitä toteuttamaankin.”

”Pitää olla fissin rankingissä top 50 sisällä, että pääsee niihin karkeloihin (Sotshiin). Voi olla, että tarttee jonku kisan vielä tässä, mutta toivotaan ettei tarttis, että voisi keskittyä laskemiseen ja uusiin temppuihin.”

Kaiken kaikkiaan, Malinin tulevaisuuden suunnitelmat ovat suurpiirteisen selvät, vaikka kysymys urheilijan uran tavoitteista saakin miehen hetkeksi häkeltymään.

”Oho, nyt on aika iso kysymys, ja emmä oikeen tiiä miten sen tähän nyt vääntäis kivasti, mutta sanotaan että kun kehittyy laskijana, niin kaikki ne muut tulee varmaanki sitte siinä mukana.:D”

Vastaa