Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Pohjolan huligaanit tekevät taidetta


kuvat: Ville-Petteri Määttä

Suomalaisten urbaanilaskijoiden ja elokuvatuotantoryhmä VeVe Median tuore kokoonpano on parhaillaan työstämässä kotimaisen kaupunkimiljöön ja Moskovan välillä liikkuvaa dokumentaristista laskuelokuvaa, joka julkaistaan Nordic Hooligansien sivuilla hooligans.vevemedia.com syksyllä 2014. Elokuvaa tähdittävät nuoret nousevat laskijat Otto Venäläinen, Roope Poikonen, Tommi Niemi ja Paul Mikkonen. Ryhmä tavoittelee kansainvälistä näkyvyyttä.

”Tarkoituksena on tehdä mahdollisimman erilainen, elokuvamainen laskupätkä, ei vain reiliä reilin perään”, sanoo elokuvan ohjaaja Matti Vesanen.

Nordic Hooligans liikkuu taiteen ja urheilun välimaastossa, tilassa jossa saattaa syntyä jotain hyvin mielenkiintoista, ehkä jopa käänteentekevää.

”Tämä on taiteellista laskemista. Temppujen kovuuden sijaan ratkaisee se, miten saa itsensä ja spotin näyttämään hyvältä. Lopputulos tulee olemaan jotain erilaista, ei normaalia”, sanoo Paul Mikkonen, 21.

Mikkonen on keskittynyt urbaanilaskemiseen 7 vuotta. Se on rankkaa puuhaa, jota ei kuitenkaan tehdä kunnon vuoksi.

”Urbaanilaskeminen on sosiaalista, rentoa menoa kavereiden kanssa, tietyllä lailla hullua. Elokuvien teosta pidän siksi, etten tykkää kilpailla. Kilpailuissa on paljon huonoa jännitystä. Leffojen kuvauksissa puskee itseään rennommin. Välillä on tietysti jännitysmomentteja, ja tekisi mieli harrastaa jotain muuta. Jälkeenpäin on kuitenkin fiiliksissä, kun on saavuttanut jotain uutta. ”

Mikkonen pitää tärkeänä mahdollisuutta välittää elokuvan kautta omia näkemyksiään. Kaikilla Nordic Hooligansien laskijoilla on innovatiivinen ote lajiinsa, nimikkotemppuja, tapoja tehdä asioita, oma persoonallinen tyyli. Mikkosen tavaramerkkeihin kuuluu lisäksi tietynlainen outfit: ”Käytän kapeita housuja. Katsojat näkevät miten jalat toimivat.”

Myös Mikkosen kollega, Tommi Niemi, 21, arvostaa mahdollisuutta rikkoa luovan ilmaisun rajoja ja tuoda omat ajatukset julki. ”Meillä kaikilla on syvempi käsitys hommasta, siitä mitä kaikkea sukset jalassa pystyy tekemään. Meillä on porukka, joka pystyy tekemään isoja spotteja ja vielä senkin yli.”

Niemi arvelee Nordic Hooligansien erottuvan valtavirrasta paitsi laskusuoritustensa vuoksi, myös siksi, että työryhmällä on kunnianhimoinen ote elokuvan toteutukseen. Kuvauskalusto on laadukas ja leffaan on tilattu oma musiikki. ”Haluamme tehdä tyylikkään ja hyvin toteutetun urbaanin elokuvan”, perustelee produktion tuottaja Rasmus Poikonen.

Paul Mikkosen mukaan urbaanilaskuleffoja kannattaa katsoa siksi, että ne ovat mielenkiintoisia ja viihdyttäviä. ”Laskuleffat tuovat uutta näkökulmaa kaupunkiin ja luontoon. Ihmiset näkevät, miten normikaupungin voi nähdä toisin. Voi kävellä kaupungilla ja katsoa, että tuostakin voisi laskea. Oma äitinikin hahmottaa ympäristöstä nykyisin laskulinjoja.”

Katso Nordic Hooligans -promovideo tästä!

Tags: ,

Vastaa