Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Kesä jatkuu SUP-laudalla


Kuvat: Mikko Lampinen

Lumen tulon odottelu on pitkäveteistä hommaa. Koska kelit suosivat edelleen kesälajeja, kannattaa unohtaa pakkaset vielä hetkeksi ja nauttia urheiluharrastuksista sulissa vesissä. Leppoisaa ajanvietettä ja toisaalta myös hyvää keskivartalotreeniä tarjoaa suppailu, jota oikeilla varusteilla voi jatkaa talven tuloon asti.

SUP eli Stand Up Paddling, suomeksi tuttavallisemmin suppailu tai sup-melonta, on lyömässä itseään toden teolla läpi. Hawaijilta lähtöisin olevan lajin arvellaan olevan tällä hetkellä maailman nopeimmin kasvava vesiurheilulaji.

Suppailun rantautuminen Suomeen ei ole ihme, sillä rantoja harrastamiseen meillä riittää. Toisin kuin lainelautailussa muuten, isojen aaltojen puutekaan ei ole lajin harrastamiselle este, pikemminkin päinvastoin.

Surffilautaa hivenen suuremmalla sup-laudalla edetään seisoma-asennossa meloen. Lajiin vihkiytyneet retkeilevät, joogaavat, surffailevat aalloilla ja nauttivat ylipäätään veden äärellä liikkumisesta.

”Suppailun suuri etu on se, ettei aikaisempaa kokemusta tarvita; se on helppo aloittaa ja oppia. Se sopii koko perheen yhteiseksi kesäharrastukseksi, mutta myös tosiurheilijan kokovartalotreeniksi. Se on täydellinen laji niin treenaukseen kuin rentoutumiseenkin, ja se sopii kaiken ikäisille ja kokoisille”, kerrotaan tänä kesänä perustetusta SUPpaa Tampere -teamista.

Tasapainon ja tekniikan perusteet oppii parhaiten tyynessä vedessä, mutta myöhemmin voi suppailla missä ja milloin vain: järvi-, meri- ja jokiolosuhteissa, sateisella, tuulisella tai aurinkoisella säällä. Tyynellä säällä kulku on tasaista fiilistelyä, tuulella aallot tuovat lisää haastetta.

Harrastusta voi jatkaa jäiden tuloon asti, jos varusteet ovat kunnossa. Kylmällä säällä pärjää paksulla märkäpuvulla, tossuilla, hanskoilla ja hupulla. Intohimoisimmat suppailijat hakevat harrastukselleen lisäaikaa myös etelän jäävapaissa vesikohteissa.

Alla olevat kuvat ovat elokuun lopulta, SUPpaa Tampere -tapahtumasta. Kuvauspaikkana Pyhäjärvi.

Vastaa