Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Isojen aaltojen surffaajat


Kun aallot käyvät kerrostalon kokoisiksi, surffilaudalla pysyvät vain isot miehet. Australialaiset Tom Carroll (s. 1961) ja Ross Clarke-Jones (s. 1966) osoittavat uusimmalla Storm Surfers 3D -elokuvallaan, ettei poikkeuksellisia urheilusuorituksia tehdä sattumalta.

Kuuden miljoonan dollarin elokuvassa maailman kovin surffaaja-kaksikko metsästää Australian suurimpia tuubiaaltoja säätieteilijä Ben Matsonin avustuksella. Kaverukset hinataan aalloille mm. Cow Bombiella, Ship Sternissa, South Coast Bombiella ja Turtle Dovella Eteläisellä jäämerellä.

Kokemus, rohkeus, voima, hyvä ajoitus ja tolkuton määrä taitoa ovat vähimmät edellytykset sille, että järkälemäisten aaltojen sisälle syöksymisestä tulee hauskaa ja että aalloista on ylipäätään mahdollista selviytyä, kertoo Ross Clarke-Jones.

Huipun kysymyksiin Australiasta käsin vastaillut Ross nostaa isojen aaltojen surffaajan kaikkein tärkeimmäksi ominaisuudeksi hyvät hermot.

”Vaatii vahvaa luonnetta puskea kroppa tilanteisiin, joissa se ei välttämättä halua olla.”

Ross aloitti uransa Australian New South Walesissa, Terrigal Havenin pitkissä mainingeissa. Jo vuosikymmeniä äärirajoilla vetäneelle ammattilaiselle laji antaa edelleen ylenpalttisesti jännitystä ja ilmeisen hyviä viboja.

”Isoja aaltoja surffatessa huonokin päivä on parempi, kuin hyvä päivä missään muualla.”

Rossin suosikkispotti on Havaijin Sunset Beach, mutta maailman tiukimmissa aallokoissa lionneella miehellä riittää intoa harrastukseen paikassa kuin paikassa.

”On oltava tyytyväinen juuri niihin aaltoihin ja paikkoihin, joissa kulloinkin surffaa. Ennen kuvittelin aina muualla olevan parempaa, mutta sellainen tunne on hyvin epätyydyttävä ja tekee levottomaksi.”

Ikimuistoisimmaksi surf-kokemuksekseen Ross mainitsee Jawsin (Havaijilla) marraskuussa 2002, Tomin syntymäpäivänä. Aallot olivat valtavia, ja Ross onnistui saavuttamaan niistä monia. Tom pysyi kotona, mikä naurattaa edelleen Rossia. Ystävykset ovat tunnettuja keskinäisestä naljailustaan, eikä kinastelulta vältytä valkokankaallakaan.

Storm Surfers -dokumentin teko oli Rossin mukaan pääosin hauskaa. Kuvauskaluston säätäminen ja odottelu kävi hermoille, mutta lopputulos oli vaivan arvoinen. Vuosi sitten Australian ensi-iltansa saanut leffa on voittanut omassa kategoriassaan useita palkintoja, kuten Australian elokuva-akatemian (AACTA) palkinnon parhaasta dokumentista.

Ross Clarke-Jonesin ja Tom Carrollin käsittämättömällä uralla on tavallisen harrastajan näkökulmasta vaikea ennustaa seuraavaa askelmaa. Uudet suunnitelmat ovat kuitenkin parivaljakolla työn alla, ja ne eivät ole helpoimmasta päästä.

”Olemme neuvottelemassa Australian armeijan erikoisjoukkojen kanssa yhteistyöstä, päästäksemme maailman syrjäisimpiin ja kylmimpiin paikkoihin, joissa on 120 jalan (noin 37 metriä) korkuisia aaltoja… Tulee olemaan vaikeaa päästä sinne, surffaamisesta puhumattakaan!”

Storm Surfers 3D -elokuva saa Suomen ensi-iltansa 5. syyskuuta, Red Bullin HEROES BY NATURE -toimintaurheiluelokuvatapahtumassa. Bio Rex -elokuvateattereihin sijoittuvassa tapahtumassa näytetään Storm Riders -elokuvan lisäksi niin ikään tuubiaaltoihin keskittyvä The Africa Project -dokumenttielokuva, jonka päätähtenä surffaa Jason Hearn. HEROES BY NATURE -tapahtuma on maailmanlaajuinen, ja siihen linkittyy yli 45 elokuvateatteria ympäri Eurooppaa. Elokuvateattereista on suora yhteys Saksaan, jossa dokumenttien tekijät ja esiintyjät (mukaan lukien Ross Clarke-Jones ja Tom Carroll) vastaavat yleisön kysymyksiin. Näytös alkaa klo 20.30 Suomen aikaa.

Huippu arpoo kaikkien tilaajiensa kesken 2 lippua tapahtumaan!

Vastaa