Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


AJ Kemppainen: Uuden-Seelannin sumusta Sotshiin

Kuvat: Petri Kovalainen ja New Zealand Winter Games

Halfpipe-laskija AJ Kemppaisen paikka Sotshin talviolympialaisissa on varmistumassa. Viikon takainen Uuden-Seelannin maailmancup-osakilpailun voitto toi Kemppaiselle 1000 Fis-pistettä ja turvallisen etumatkan olympialaisten karsintaa ajatellen.

”Paikan varmistuminen tässä vaiheessa kautta on kaikkein isoin palkinto. Nyt voin keskittyä pelkästään laskemiseen”, Kemppainen toteaa.

Olympiakomitean virallista vahvistusta urheilijavalinnoista saadaan kuitenkin odottaa lokakuulle. New Zealand Winter Gamesin kultamitali kaulassaan kotimaahan palannut Kemppainen käyttää odotusajan tehokkaasti.

”Vietän koko syyskuun kaupunkielämää Helsingissä. Käydään jätkien kanssa jumppaamassa. Treenataan keskikroppaa, vedetään cross-fittiä.”

Lokakuun alussa odottaa paluu Uuteen-Seelantiin laskemaan. Maailmancup-kisoissa paikka osoittautui ailahtelevaksi, mitä säähän tulee.

”Keli oli kisoissa tosi huono. Oli sumuista, tuuli kiskoi pilviä päälle ja pois.”

Aamuvarhain alkanut kisapäivä venyi venymistään. Kemppainen odotti vuoroaan rider’s lounchin sohvalla ja yritti rentoutua. Takana oli vain yksi treenipäivä lumilla kesäloman jälkeen.

”Hermot kestivät yllättävän hyvin. Olen ollut samanlaisessa tilanteessa ennenkin, ja siinä tulee helposti mieleen luovuttaminen. Nuoremmista jätkistä sen näki nytkin. Monet olivat sitä mieltä, ettei ollut turvallista laskea.”

Kemppainen päätti tehdä kesän jäljiltä saman runin kuin viime vuonna. Viime kauden päätöskisoissa Sierra Nevadassa sijoitus oli toinen. Nyt otettiin ainoa mahdollinen askel ylöspäin.

”En tehnyt vielä uusia temppuja. Tällaisissa olosuhteissa tuomarit korostavat ennen kaikkea puhdasta runia.”

Sellaisen Kemppainen myös teki. Tunne oli voiton jälkeen helpottunut, aluksi.

”Tiesin monien odottavan minulta tuloksia, ja nyt niitä tuli. Se oli mieletön fiilis. Sitten aloin miettiä, tuoko voitto hirveästi uusia odotuksia. Odotetaanko minulta nyt myös olympiamitaleita?”

”Pidän tätä kuitenkin kannustavana ongelmana. Minulla on mahdollisuudet pärjätä lisää.”

Kemppainen, joka kuvaa alkaneesta kaudesta myös omaa leffapätkäänsä, tuntuu pitävän suorituspaineet hallinnassa. Hän arvelee hienosti sujuneen avauskisan olevan onnistuneen kesäloman ansiota. Tunnelmat ovat rennot ja hyvät.

”Ja kun fiilis on kohdillaan, homma sujuu.”

AJ hoitaa voittoa kotiin Uudessa-Seelannissa. Keli suhteellisen flätti.

AJ hoitaa voittoa kotiin Uudessa-Seelannissa. Keli suhteellisen flätti.

Tags: , ,

Vastaa