Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Jaken Surf-Hotel vie vuonoille

IMG_6432
Jake Laitinen on parhaillaan matkalla JylyFesteille, varjofestivaaleille, joissa bändit soittavat joensuulaisen navetan ylisillä.

Kulkuneuvona on vuoden -86 Volkswagen Matkaaja, vaaleanpunainen katseidenkääntäjä, jota Jake kutsuu Surf-Hotelliksi. Itseään Jake kutsuu fiilistelijäksi.

Matkailuautossa on 2,1 litran bensakone, jossa riittää potkua, mutta Jake yrittää pitää viisaria kahdeksassakympissä.

”Kahdeksankympin kohdalla kulutus on vielä järkevää. Bensaa menee 10 litraa satasella.”

Surffi-Hotellissa ei saa olla kiire, ja miksi olisikaan, kun majapaikka kulkee mukana.

”Jos ei pääse yhdessä päivässä perille, voi käydä nukkumaan”, Jake sanoo ja suunnittelee pitävänsä hetken päästä evästauon.

ABC:lle ei tarvitse mennä, sillä jääkaapissa on voileipiä. Vaativampikin ruoanlaitto olisi mahdollista, sillä Hotellin varustukseen kuuluu kaasuhella, joka tosin vaatisi huoltoa.

”Keväällä Lyngenissä kuului aamukahvia keitellessä pamaus, ja kulmakarvat kärähtivät.”

Jakesta tuli kolmeen pekkaan ostetun matkailuauton isäntä melko spontaanisti pari vuotta sitten.

”Työkaverit saivat idean auton hankintaan keskiviikkona, perjantaina olin jo auton omistaja.”

Surf-teemaan auton oli virittänyt edellinen omistaja yhteistyössä virolaisen automaalarin kanssa, jonka viehtymys lainelautailuun näkyy vahvasti kulkuneuvon olemuksessa. Matkamittariin oli ehtinyt kertyä 215 tuhatta ajokilometriä.

Jake ajoi autokaupoilta suoraan Lyngeniin.

”Etelästä kun lähdin, auto oli mielestäni maksanut itsensä takaisin jo Ouluun mennessä. Tämä on tunnelmallinen ja mukava peli.”

Hiihtoreissuilla Surffi-Hotelliin mahtuu kolme ukkelia mukavasti. Autossa on toimiva kaasulämmitys ja wc, jota ei ole käytetty koskaan.

”Lasketteluhommissa kestän sen, että kolme kaveria pyörii samassa tilassa hikikalsareissaan. Se vielä puuttuisi, että joku kävisi täällä paskalla.”

Vesi tulee kätevästi keittolevyn vieressä olevaan lavuaariin, mikä helpottaa talouden pitoa.

Sisustuksessa on tummaa puuta, jota koristavat aborginaalien kasvot ja viittaukset Australian kuuluisiin surf-rantoihin. Lampunvarjostimena on Billabongin lippalakki.

Surf-Hotellin isäntään lainelautailukulttuurin letkeys ei ole täysin pesiytynyt. Jake paljastaa olevansa aika kova pitämään jöötä. Sen ymmärtää, sillä asuntoauto on keväisin Jaken toinen koti.

”Olen tarkka järjestyksestä. Kaikilla tavaroilla on paikkansa. Jos ei ole, tulee katastrofi.”

Jaken mielestä autossa asumisesta on paljon iloa.

”Ensinnäkin pääsee liikkumaan vapaasti, ja pystyy majoittumaan mihin tahansa. Voi parkkeerata vaikka meren rantaan ja alkaa grillata. Samalla voi heitellä vähän virveliä. Siinä on oma tunnelmansa.”

Surf-Hotellin vakiovarusteisiin kuuluu hiiligrilli ja muurikkapannu. Asuntoauton myötä Jake sanookin vaihtaneensa pussipastat hevosen sisäfileeseen ja punaviiniin.

Kaiken kaikkiaan asuntoauto-asumisessa yhdistyy telttailun ja mökkeilyn parhaat puolet.

”Saa olla ulkona ja tulla sisälle sitten kun siltä tuntuu.”

Tänä keväänä Jake sai tärkeän puhelun, ja otti vuonon rannalla konjakkiryypyt. Surffi-Hotelli on saamassa uuden matkustajan.

”Minusta on tulossa isä. Sitten ajellaan koko perheen voimin ja kuunnellaan Kauko Röyhkän Hammerfestiä.”

”Perhe lähtee Norjaan ajelulle”, laulussa sanotaan.

Onko sinulla tilannekuvia tienpäällä asumisesta laskettelureissulla? Osallistu Huipun valokuvauskilpailuun ja voita katto pään päälle Chamonixista tästä!

kuvat: Mikko Lampinen

Vastaa