Kerro vapaasti millaisia juttuja haluaisit lukea Huipun www-sivuilta? Ja Huippu kiittää!


Lauta kuin lauta – vai mitä Nuutti Niemelä?

_D3S2743_5286

Oletteko koskaan miettineet, ovatko muut lautailulajit lumilautailijoille ns. pässin lihaa? Kyllä ovat.

Otetaan esimerkiksi A-maajoukkueen slopestyle-laskija Nuutti Niemelä, 22. Skeittaus on miehelle mitä luontevinta puuhaa kesäisin, mutta ei suinkaan ainoaa puuhaa.

Myös wakeboard tuntui omalta lajilta jo ensimmäisellä kerralla. Niemelä pysyi heti pystyssä, eikä kääntymisessä ollut ongelmia. Miksi ei ollut?

”Kyse on lautakontrollista. Kyllä lumilautailu ja esimerkiksi skeittaus tukevat toisiaan, vaikka skeittilaudassa jalat eivät olekaan kiinni.”

Niemelä viettää kesäänsä Helsingin Tapulikaupungin skeittiparkissa minkä töiltään ehtii. Tammikuussa Lahden TTR-kisoista tuliaisiksi saatu nilkkavamma tosin ilmoittelee vielä itsestään, ja Niemelä sanoo skeittaavansa aiempaa varovammin.

Lajien välisistä eroista voisi kertoa esimerkiksi sen, että skeittaamisessa tulee paljon pikkuhaavereita, mutta lautailussa sattuu jo kunnolla. Entä kulttuurierot?

”Skeittauksessa on isompi gäppi kilpailevien ja kilpailun vastaisen porukan välillä. Lumilautailussakin on sellainen, mutta ei niin suuri.”

Kummassakin lajissa otetaan verrattain rennosti. Lumilautailu on joukkuelaji, jossa ei esiinny kyttäystä ja kyräilyä edes kansainvälisellä tasolla. Ollaan kavereita.

Niemelä on niin hyvä kaveri, että on lähettämässä Sotshin olympialaisiin Petja Piiroisen itsensä sijaan.

”Neljä tyyppiä lähtee olympialaisiin, jos paikat saadaan pidettyä. Roope Tonteri, Janne Korpi ja Peetu Piiroinen ovat kolme ensimmäistä. Neljäs paikka menee minulle tai Petjalle. Viime kausi oli minulle nilkkavamman vuoksi huono, enkä pärjännyt maailmancupissa. Petja on ansainnut paikan.”

Lumilautailun kansainvälisessä kärjessä vaikuttavaa Niemelää on kuvattu innovatiiviseksi ja persoonalliseksi laskijaksi, joka ei tyydy lajissaan perinteiseen. Urheilu-uran kovimpiin saavutuksiin kuuluu tähän mennessä TTR overall rankingin 11. sija, TTR 5 tähden Absolut Spring Battlen 2. sija ja TTR 4 tähden Total Fightin voitto.

Jos olympiakomiteassa ymmärretään kaveruuden päälle, kisakoneeseen nousee viiden hengen joukkue? Katsotaan. Ratkaisua odotellessa Niemelä tekee todennäköisesti uuden aluevaltauksen. Uusien välineiden listalla on seuraavana lainelauta.

Kuvat: Juha Laine

 

Vastaa